El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució al Debat de Política General pactada pel PSOE, PP i CiU per incentivar que la banca ofereixi la constitució d'hipoteques denominades de responsabilitat limitada, en què l'obligació garantida es realitza únicament sobre l'habitatge, en l'única modalitat de "dació en pagament" que reconeix l'actual legislació hipotecària.

També urgeix analitzar i supervisar les condicions per a la concessió de crèdits hipotecaris, per tal d'evitar "clàusules abusives", amb "especial atenció" a les que limitin la variació mínima dels interessos variables en funció de l'evolució dels tipus.

La resolució recull la idea del president del espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per elevar a un 50% sobre el Salari Mínim Interprofessional (SMI) el límit no embargable del salari en procés d'execució hipotecària i un 30% addicional per cada membre de la família que no disposi d'ingressos propis.

D'aquesta forma, la quantia mesurada passarà de 641euros a 961 euros per a persones sense familiars a càrrec i podria arribar als 1.350 euros per a qui tingui al seu càrrec dos familiars sense ingressos.

Així mateix, s'estudiarà elevar l´"exigu" percentatge de valoració de l'immoble pel qual el banc pot adjudicar en cas d'execució hipotecària, si la subhasta queda deserta. Actualment està fixat en el 50% per la Llei d'enjudiciament civil.

L'objectiu és mantenir el valor real dels béns en els procediments d'execució hipotecària, "evitant qualsevol possibilitat d'abús sobre el deutor o de malbaratament dels béns". Per això també es proposa que s'acceleri la introducció de les subhastes judicials electròniques, per elevar el nombre de possibles postors.

Subcomissió hipotecària

Aquests acord, que serà elevat a la subcomissió parlamentària contra els abusos hipotecaris, no inclou però la petició d'altres grups com ERC, IU-ICV i BNG, que demanaven que el lliurament de l'habitatge pogués saldar el préstec també en cas d'hipoteques ja vigents en el cas de "deutors de bona fe", si bé aquestes formacions han acceptat la transacció.

Com a complement d´aquestes idees, i en col·laboració amb agents socials, econòmics i financers, es desenvoluparan sistemes d'informació, mediació i resolució de conflictes que permetin a les famílies afrontar "amb més seguretat" les seves operacions de crèdit, ja sigui en el moment de constitució o al llarg de la vida del préstec hipotecari.

ICO moratòria hipotecària

A més, es redefinirà la línia ICO moratòria d'hipoteques, s´impulsaran acords de col•laboració públic-privat per a la mobilització de l'estoc d'habitatges buits a preus assequibles i es revisaran els estímuls a la rehabilitació d'habitatges i edificis, de manera que es puguin reduir els tràmits per a l'accés a ajudes i ampliar el concepte fiscal de rehabilitació.

Aproven 46 propostes de resolució

El Debat de Política General va finalitzat al Ple del Congrés amb l'aprovació de 46 propostes de resolució i sense que el PSOE patís cap derrota, a diferència del que ha passat els darrers anys.

En aquesta tercera jornada s'han debatut i votat prop de 90 propostes de resolució i el PSOE ha aprovat totes les seves tirant endavant, mitjançant esmena o amb suport directe, 32 de les dels diferents partits de l'oposició, tret d´UPyD, l'única formació que no ha vist aprovada cap de les seves propostes.