Més víctimes mortals i un possible segon culpable de la matança. La policia noruega no descarta que el culpable del tiroteig de l'illa d'Utoya i de l'atemptat a Oslo tingués un còmplice que l'ajudés a preparar la matança que ja s'ha endut la vida de fins a 98 persones i ha colpit el país. Anders Behring Breivik, de 32 anys, el presumpte autor de la matança i l'atemptat a Oslo d'hores abans que va matar set persones, ha estat detingut i algunes filtracions ja apunten que s'hauria inculpat del tiroteig on van morir joves d'entre 14 i 17 anys que s'estaven a l'acampada anual de les joventuts del Partit Laborista. Breivik s'enfrontaria a un màxim de 21 anys a la presó si acaba sent acusat de terrorisme.

Breivik havia format part d'un partit xenòfob i havia escrit en un bloc on atacava el multiculturalisme i l'Islam, però la policia ha informat que no tenia antecedents i que el seu rastre cibernètic no conté apologia a la violència. Segons l'agència NTB, Breivik era membre d'un club de tir i ostentava armes legals. En el moment del tiroteig, portava una pistola i una arma automàtica.

Un company d'escola de Breivik ha declarat a Reuters que "era introvertit i un bon estudiant" i s'ha mostrat "molt sorprès" per l'atemptat perquè tenia "una bona impressió" del que va ser el seu amic entre els 13 i els 16 anys en una escola d'un barri d'Oslo. Amb tot, ha admès que "era molt compromès amb les coses en què estava interessat" i que es va tornar "molt extrem amb les coses que li importaven".

Membre del Partit del Progrés

Breivik va ser membre del Partit del Progrés del 2004 al 2006 i de les joventuts del 1997 al 2007. El Partit del Progrés és la segona formació de Noruega, amb 41 diputats, i d'extrema dreta. El Partit Laborista, que governa, en té 64 diputats. Fundat el 1973, el partit és partidari de controlar la immigració i defensa la reducció forçosa del nombre d'emigrants i especialment del nombre de persones que reben asil polític, així com d'impedir la reunificació familiar de les persones que demanen asil o fins i tot prohibir per llei que puguin demanar asil persones procedents de determinats països com Somàlia o Afganistan.

Segons difon Reuters, Breivik havia escrit el febrer passat: "Segons dos estudis, el 13% dels joves musulmans britànics d'entre 15 i 25 anys donen suport a la ideologia d'al-Qaida".