Hi ha veus al PP que plantegen la devolució de competències a l'Estat. Hi està d'acord?

No. No crec que serveixi per solucionar alguna cosa en aquest moment. El que sí és important és que les autonomies no gastin el que no tenen i no augmentin els seus aparells administratius, com va succeir en els darrers anys. El que sí que cal fer és reforçar la cooperació entre administracions. Algunes ja ho fan, s'alien per comprar material sanitari i estalviar costos. S'obre una etapa de cooperació en moltes qüestions i una és la unitat de mercat. No hi pot haver 17 normes diferents per crear una empresa. Vull aprovar una llei d'unitat del mercat i crear una comissió nacional del mercat, en el qual estiguin presents el Govern d'Espanya i les 17 comunitats. Si a Europa hi ha normes que afecten tots els països socis, m'agradaria que a Espanya, per no perjudicar el creixement econòmic, hi hagués normes comunes per a totes les autonomies.

Un altre debat obert és la fusió d'ajuntaments. Li posa data?

No. En una primera etapa, cal fer un esforç general perquè els ajuntaments petits comparteixin serveis comuns. I les diputacions, que han complert una tasca molt important, tenen sentit en el futur si la seva missió és atendre els municipis petits.

El PSOE proposa pactar la moderació salarial. Hi està d'acord?

Jo no plantejo una rebaixa salarial, però sí una negociació col·lectiva més flexible. Es necessita un gran conveni nacional per sector i després convenis d'empreses, però no provincials, perquè les circumstàncies de cada companyia són diferents.

Rebaixarà el sou als funcionaris?

No està entre les meves intencions tornar a abaixar-los el sou. Això sí, crec que cal fer ajustos en la funció pública.

Sobren funcionaris?

No es poden treure. Els propers anys no són anys per augmentar les ofertes d'ocupació pública. Poden sobrar funcionaris en unes unitats administratives i en altres no, encara que és difícil pensar que sobrin en educació o sanitat.

Què farà per controlar l'absentisme laboral?

És important la intervenció de les mútues en el control de l'absentisme laboral. Cadascú ha d'assumir la seva responsabilitat, donar les baixes a qui les necessita..., no és una qüestió de lleis, és qüestió de mesures de pressió.

Els experts apunten que l'educació és clau per al creixement econòmic d'un país. Reformarà el sistema educatiu per introduir millores?

Sóc partidari de reforçar l'autoritat del professor i d'introduir estímuls en la carrera educativa.

Com estimularà els professors?

Els pares tenen dret a saber quins col·legis són millors que altres, saber en quins col·legis els nens aprenen més, i funcionarà com un estímul per als directors i professors de centres.

Apujarà les taxes universitàries com va fer Cameron a Regne Unit?

En aquest moment, cal fer pedagogia. El 40% d'alumnes que abandonen els estudis o aquests joves que estan anys a la Universitat sense fer res han de saber que la gent amb la que es creua pel carrer li està pagant la formació acadèmica. I qui torna a la societat l'esforç que ha fet per aquests joves?

Dono molta importància a la reforma de la Formació Professional. Vull implantar el model alemany, on els estudiants treballen al mateix temps que es formen.

Persisteix en l'avançament de l'avançament electoral?

No conec els avantatges que les eleccions siguin el 20 de novembre. Les situacions d'interinitat com menys durin millor.