El Nobel de la Pau 2011 va recaure en tres defensores dels drets de les dones i compromeses amb incloure-les en els processos democràtics. La presidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf; la també liberiana Leymah Roberta Gbowee i la iemenita Tawakul Karman van ser premiades "per la seva lluita no violenta per la seguretat de les dones i els seus drets a una participació plena en la tasca de construcció de la pau", va assenyalar el Comitè Nobel noruec. La democràcia i la pau duradora al món no són viables a menys que les dones tinguin els mateixos drets, va defensar el comitè, recordant que el Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar el 2000 una resolució, la 1325, en aquesta línia.

Sirleaf, de 72 anys, va accedir al poder en guanyar les eleccions de novembre de 2005, convertint-se en la primera presidenta africana elegida de manera democràtica. Des del seu lloc "ha contribuït a assegurar la pau a Libèria, promoure el desenvolupament econòmic i social i reforçar la posició de les dones", segons la decisió del comitè.

En tot cas, la concessió d'aquest important guardó a Sirleaf ha provocat una certa polèmica, ja que l'anunci es va produir a només quatre dies de les eleccions a Libèria, en les quals la política opta a la reelecció.

La presidenta liberiana va defensar que el "mèrit" del guardó és de tots els seus compatriotes, però en especial de les dones, pel paper que aquestes van desenvolupar en la consecució de la pau i el final de la guerra civil al país africà. "L'accepto en nom del poble liberià, així que el mèrit és d'ells", va explicar, tot afegint que "en els últims vuit anys, hem tingut pau i tots i cadascun d'ells han contribuït a aquesta".

Gbowee, de 39 anys, va impulsar el 2002 del moviment pacifista i multiètnic Women of Liberia Mass Action for Peace, que va posar fi a la segona guerra civil al seu país un any després, i ha treballat per augmentar la influència de les dones a Àfrica.

Gbowee va assegurar estar "aclaparada" pel premi i va afirmar que mai va pensar que seria recompensada pels seus esforços per acabar amb la guerra civil al seu país i millorar les vides de les dones a Àfrica. "Estic paralitzada, confusa i aclaparada", va assenyalar Gbowee a Nova York, on es troba promocionant les seves memòries, Mighty Be Our Powers, "i tot el que escolto al meu cap és la cançó "Elogia Déu"".

Karman, de 32 anys i la més jove a guanyar el premi, ha tingut un paper central en la lluita pels drets de les dones i per la democràcia i la pau al seu país, a més de liderar el grup de Dones Periodistes Sense Cadenes, creat el 2005.

L'activista va dedicar aquest reconeixement a "totes les revolucions àrabs", amb un record especial "a la sang dels màrtirs i dels ferits".

En declaracions a la plaça Al Taguir de Sanà, on roman acampada en protesta contra el règim del president Ali Abdul·là Saleh, Karman va assegurar que continuarà la seva lluita "contra l'opressió i la injustícia fins aconseguir que es jutgi Saleh". La iemenita, que pernocta amb el seu fill i una de les seves filles en una tenda de campanya, desconeixia ser candidata.

Amb aquest premi, el Comitè Nobel va expressar la seva "esperança" de poder contribuir a acabar amb la repressió de les dones i "alliberar" el gran potencial que representen per a la pau i la democràcia.