El Tribunal Suprem ha condemnat el jutge Baltasar Garzón a 11 anys d'inhabilitació de l'exercici del seu càrrec per autoritzar la intervenció de les comunicacions que van mantenir a la presó els capitostos de la trama 'Gürtel' amb els seus advocats.

La decisió ha estat comunicat personalment a l'encara titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, que s'ha desplaçat aquest matí a la seu del Tribunal Suprem. Després de conèixer la sentència, una mica abans de les dues d'aquesta tarda, Garzón ha abandonat amb aspecte seriós l'alt tribunal sense fer declaracions.

El tribunal, presidit pel magistrat Joaquín Giménez, ha donat a conèixer aquest dijous la sentència, que té com ponent el jutge Miguel Colmenero. Completaven la Sala els magistrats Andrés Martínez Arrieta, Francisco Monterde, Juan Manuel Berdugo, Manuel Marchena --instructor del cas dels cobraments de Nova York-- i Luciano Varela --instructor de la causa contra Garzón per investigar els crims del franquisme--.

Es tracta de la primera causa per la qual el jutge de l'Audiència Nacional es va asseure al banc dels acusats, per cometre un suposat delicte de prevaricació i un altre d'ús d'artificis d'escolta i gravació amb violació de les garanties constitucionals. Ahir mateix va quedar vist per a sentència el segon judici celebrat contra ell al Tribunal Suprem, per un presumpte delicte de prevaricació comès en investigar els crims franquistes mancat de competència per fer-ho.

Durant el judici, celebrat des del 17 al 19 de gener, el jutge va declarar la seva innocència, assegurant que a cada moment va garantir el dret de defensa dels investigats i va dir assumir "totes i cadascuna de les decisions, que van ser preses reflexivament i en compliment de la més estricta legalitat".

L'advocat de l'acusació, Ignacio Peláez, defensor de l'empresari imputat en el cas 'Gürtel' José Luis Ulibarri, i autor de la querella inicial que va donar lloc a aquest procediment, demanava una pena de 10 anys d'inhabilitació. Mentrestant, els lletrats Antonio Choclán i Pablo Rodríguez Mourullo, advocats de Francisco Correa i Pablo Crespo, sol·licitaven que l'esmentada inhabilitació es prolongués entre 17 i 15 anys.

Els fiscals Pilar Fernández Valcarce i Antolín Herrero no van presentar acusació i van sol·licitar l'absolució del magistrat en defensar que la intervenció pretenia evitar que els membres de la xarxa corrupta blaquegessin capitals, i al·legar que en casos aliens al terrorisme, com el de la jove Marta del Castillo o el de l'exadvocat i narcotraficant ja mort Pablo Vioque, també es va ordenar punxar les entrevistes entre presos i advocats.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, suspès cautelarment de les seves funcions des del maig del 2010, té oberts altres procediments contra seu. D'una banda, la causa oberta per una presumpta prevaricació comesa en investigar els crims del franquisme sense competències i, d'una altra, el procés per uns cobraments que hauria pogut rebre del Banc del Santander i altres entitats per organitzar uns cursos a la Universitat de Nova York.