El Ministeri d' Educació, Cultura i Esport va proposar a les comunitats autònomes, reunides a la Conferència General de Política Universitària, una forquilla que hauran d'aplicar les universitats i que anirà des del 15% fins al 25% del cost de la plaça a les universitats públiques, fet que significa un desemborsament màxim mitjà de 540 euros més per curs, amb l'objectiu de contribuir a la retallada de 3.000 milions d'euros en matèria educativa anunciada pel Govern.

Actualment, els alumnes de la majoria de les universitats públiques paguen una mitjana del 17% del cost de la plaça universitària en concepte de taxes i l'estat sufraga el 83% restant. Ara, el Govern proposa a les autonomies que els alumnes paguin fins a un 25% del lloc escolar i l'Estat un 75%. D'aquesta forma, les taxes universitàries a pagar per l'alumne podran augmentar fins a un 50%.

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va explicar que aquestes taxes són les més baixes d'Europa i que el fet que es financiï el 85% és, segons el seu parer, com dotar tot l'alumnat d'una beca.

Com a resposta, el PSOE va considerar que apujar les taxes universitàries fins a en un 66% al mateix temps que baixen els diners dedicats a les beques en 166 milions d'euros és "un còctel explosiu gravíssim".