Grècia continua immersa en la incertesa política, sense saber si tindrà govern o si haurà de repetir les eleccions, després que ahir fracassessin els intents dels esquerrans grecs per formar executiu. La Coalició de l'Esquerra Radical (Syriza), segona força política amb 52 diputats i encarregada de formar govern, es va reunir amb la resta de les formacions polítiques, però la gran atomització del nou Parlament sortit de les urnes fa molt difícil la tasca de buscar aliances.

Al parlament, Nova Democràcia (ND) té 108 escons (50 de regal per ser la força més votada); Syriza, 52; el socialdemòcrata Pasok, 41; el nacionalista Grecs Independents, 33; el Partit Comunista, 26; els neonazis d'Alba Daurada, 21, i els centreesquerrans de Dimar, 19. El líder de Syriza, Alexis Tsipras, es va reunir amb nacionalistes, socialdemòcrates i conservadors, però tampoc va aconseguir el suport per crear un govern oposat al memoràndum d'austeritat patrocinat per Brussel·les.

"Els 52 diputats de Syriza, els 33 de Grecs Independents i els 19 de Fotis Kuvelis (líder de Dimar) no ens permeten encara formar un govern de minoria contra el memoràndum", va explicar Panos Kammenos, líder del nacionalista Grecs Independents després de la seva reunió amb Tsipras.

Més tard, durant les negociacions amb el líder del Pasok, Evángelos Venizelos, aquest va plantejar a Syriza la possibilitat que entri en un pacte entre ND, Pasok i Dimar, que junts sumarien 149 diputats, dos menys que la majoria absoluta.

Però tant Syriza com Dimar es neguen a avalar els partits tradicionals (ND i Pasok) si aquests no renuncien al memoràndum, al qual els grecs culpen del gran empitjorament de les seves condicions de vida en els darrers anys.

El polític socialdemòcrata va plantejar fins i tot la possibilitat de donar suport extern a un govern en minoria de Syriza, Dimar i els Grecs Independents a condició que mantinguin el país en la moneda única, però ni tan sols així s'arribaria als diputats necessaris per a la majoria absoluta.

Després de la reunió, Venizelos va anunciar el fracàs dels contactes amb Syriza i que avui el president de la República, Karolos Papulias, li encarregarà a ell, com a líder de la tercera força política més votada, la formació de govern. "En aquest sentit, l'encàrrec que donarà el president de la República al Pasok per formar govern pot ser molt important, perquè cal que el debat continuï", va explicar l'exministre de Finances. "El poble grec vol estabilitat, un govern que doni solucions i no porti el país a les eleccions ni provoqui la sortida de l'euro", va afegir.

Similars propostes a les del Pasok va fer el líder de ND, Andonis Samaràs, qui va assegurar després de la reunió que fins i tot es va mostrar disposat "a avalar un govern de minoria per negociar canvis del memoràndum a condició que el país no surti de la zona euro".

Pel que fa a aquest punt i contra les advertències que estan arribant a Grècia en els últims dies, Samaràs va assegurar que la necessitat de canvis en les mesures d'austeritat que han estat imposades per Brussel·les "és cada dia més òbvia". Però va advertir que el programa polític de Syriza "no és renegociar el memoràndum, sinó fer sortir el país de l'eurozona".