El líder del partit socialista Pasok i exministre de Finances, Evangelos Venizelos, va donar un primer pas cap a la formació d'un govern d'unitat nacional a Grècia, després de rebre el suport dels centreesquerrans del grup Dimar. El president grec, Karolos Papulias, havia atorgat ahir a Venizelos, com a líder de la tercera força política resultant de les eleccions de diumenge, l'encàrrec d'explorar les possibilitats per a la formació d'un Executiu de coalició.

Els socialistes són la tercera formació que rep aquest encàrrec, després que aquesta setmana fracassessin els conservadors de Nova Democràcia (ND) i els esquerrans de Syriza, primers i segons en els comicis, respectivament.

El cap del Pasok va iniciar els contactes entrevistant-se amb Fotis Kuvelis, líder d'Esquerra Democràtica (Dimar), considerada clau per a la formació d'un govern per la seva moderació i perquè els seus 19 diputats són suficients perquè una aliança entre ND i Pasok pugui accedir a dirigir el país.

Al parlament resultant de les eleccions de diumenge, ND disposa de 108 escons (50 de regal per ser la força més votada); Syriza, 52; el socialdemòcrata Pasok, 41; el nacionalista Grecs Independents, 33; el Partit Comunista, 26; els neonazis d'Alba Daurada, 21, i Dimar, 19.

"La proposta de Dimar és gairebé idèntica al nostre punt de vista. La primera reunió en el marc del meu encàrrec de formar un Govern és un bon auguri", va explicar Venizelos després de l'entrevista amb Kuvelis. "La nostra proposta és formar un govern d'unitat nacional amb tots els partits proeuropeus", va afegir el líder socialdemòcrata. Kuvelis, per part seva, va explicar que la proposta realitzada al Pasok va ser la formació d'"un govern de salvació nacional amb ampli suport parlamentari".