El president de la Conferència Episcopal Espanyola i de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques, el cardenal Antonio Rouco Varela, va afirmar que l'Església "pagarà" l'impost de béns i immobles (IBI) si així ho estableix la llei, però això "anirà en detriment d'altres accions". Preguntat pels periodistes després d'oferir una conferència, Rouco Varela va explicar que "l'Església està dins de la legislació general", fet pel qual no "tindrà cap problema a pagar si així ho estableix la llei".

Va recordar la norma que eximeix de pagar l'IBI "tota entitat que treballa o actua sense ànim de lucre", i en referència a l'Església va destacar que es deu a un "principi previ" que afecta només "els edificis de culte on es practica l'activitat pastoral de manera estricta i les catedrals". Rouco Varela va dir que "si cal pagar, es pagarà" l'IBI encara que això pugui afectar altres accions de l'Església com la que desenvolupa Cáritas, encara que en aquest punt va confiar en la "generositat dels fidels".

Recaptació moderada

Paral·lelament, el vicesecretari per a Assumptes Econòmics de la Conferència Episcopal Espanyola, Fernando Giménez Barriocanal, va assegurar que si s'eliminés l'exempció de l'IBI a l'Església Catòlica, els diners que es recaptarien a tot Espanya "mai sobrepassaran els cent milions d'euros en el conjunt de totes les institucions de l'Església Catòlica".

Giménez Barriocanal va indicar que les xifres que s'han escoltat de milers de milions d'euros sobre el que recaptaria l'Estat si l'Església pagués l'IBI són "totalment absurdes". No obstant això, va afegir que no disposen d'una estimació exacta a nivell estatal perquè "la immensa majoria" dels ajuntaments no publiquen en els seus pressupostos quins diners han deixat de recaptar.

Per part seva, el president del grup d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, va considerar "deplorable" que el cardenal Rouco Varela hagi insinuat que si l'Església Catòlica deixa d'estar exempta de pagar l'IBI es veuran retallats els pressupostos de Cáritas.

Ricard Gomà defensarà en el ple de Barcelona de divendres que ve una proposició que insta el govern municipal a fer "ús de totes les possibilitats que l'actual legislació permeti per aplicar l'IBI a les propietats de l'Església catòlica i de la resta de confessions religioses a la ciutat".

En aquest sentit, el ple de l'Ajuntament de Barcelona rebutjarà la proposició d'ICV-EUiA gràcies als vots contraris de CiU i PP. El líder del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández, va criticar els ecosocialistes per no haver impulsat la iniciativa mentre estaven al Govern municipal. "Han descobert el que no havien vist en 32 anys de govern a Barcelona, i ara veuen totes les mancances. Tenen una nebulosa brutal", va afegir.