El Govern central liberalitzarà el període de rebaixes del comerç, actualment limitades a dues campanyes anuals d'un màxim de dos mesos de durada, i ampliarà els horaris d'obertura en dies laborables, així com els diumenges i festius en els que les botigues podran obrir.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, el titular d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha detallat la nova regulació comercial, que s'aprovarà mitjançant un Reial decret Llei.

De Guindos ha destacat que s'estableix la plena liberalització horària per als establiments amb una superfície inferior als 300 metres quadrats.

Aquesta mesura ja està recollida a la Llei d'Horaris Comercials actual, si bé les comunitats autònomes podien limitar la llibertat total a les botigues de menys de 150 metres i ara el Govern central suprimeix aquesta facultat.

Per a la resta d'establiments, fins ara la normativa fixa en 12 el número d'obertures anuals en diumenges i festius, però possibilita les comunitats autònomes a reduir aquest número fins a com a mínim vuit. El ministre ha explicat que s'augmentarà de 12 a 16 el límit estatal, mentre que les comunitats autònomes podran reduir a deu els dies d'obertura autoritzada a l'any.

De Guindos ha detallat igualment que s'incrementarà de 72 a 90 hores setmanals els horaris d'obertura en dies laborables.

Liberalització total en zones turístiques

El Govern central pretén a més potenciar les zones de gran afluència turística obligant com a mínim 14 grans ciutats a delimitar una àrea amb llibertat d'obertura comercial.

Les comunitats autònomes hauran de delimitar aquestes àrees a ciutats de més de 200.000 habitants que reuneixin certs requisits, com haver registrat més d'un milió de pernoctacions anuals o una afluència superior a 400.000 passatgers en creuers.

Actualment compleixen aquests requisits les ciutats de Barcelona, Sevilla, Alacant, València, Saragossa, Màlaga, Las Palmas de Gran Canaria, Bilbao, Còrdova, Granada, Cartagena, Comunitat de Madrid i Palma de Mallorca i Santa Cruz de Tenerife, tot i que les tres últimes ja tenen zones declarades de gran afluència turística.