El Consell de Ministres ha fixat l'entrada en vigor de l'increment de l'IVA a partir de l'1 de setembre, segons Cristobal Montoro, ministre d'Hisenda i Administracions Públiques. Montoro ha recordat que l'augment de l'IVA afecta al tram general i al reduït, cosa que suposarà passar d'un tipus del 18% al 21% i d'un tipus del 8% al 10%, respectivament. En la presentació de la revisió de la consolidació fiscal, el ministre d'Hisenda també ha anunciat que l'increment de l'IVA anirà acompanyat d'una reducció de les cotitzacions empresarials que es reduiran el 2013 un 1% i el 2014 un 1% addicional. L'IVA superreduit, on tributen els productes més essencials com els aliments frescos, es manté en el 4%.

Cristobal Montoro ha recordat que la caiguda de les cotitzacions empresarials està en línia de les recomanacions de la Comissió Europea que acompanyen la política de consolidació fiscal i que insisteixen que l'increment de la imposició indirecte, l'IVA, s'ha de compensar amb mesures tributàries que afectin directament a la creació d'ocupació.

La novetat en la rebaixa de les quotes empresarials ha estat que a l'1% el 2013 anunciat el dimecres passat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha d'afegir l'1% addicional el 2014.

El titular d'Hisenda també ha reconegut que el fet de derivar l'increment fins l'1 de setembre ha estat tant per raons tècniques com per salvar la temporada d'estiu turística de les pròximes sis setmanes.

Una de les modificacions de la llei de l'IVA farà que la compra de l'habitatge que està ara en el tram superreduit del 4% passarà l'1 de gener del 2014 al tram reduït, és a dir a gravar amb un 10%, un increment de sis punts percentuals. Montoro ha explicat que aquest desplaçament de tributació de l'habitatge ''tenia data de caducitat'' prevista i ha recordat que de manera excepcional aquest tribut es va passar al 4% per incentivar el sector de la construcció.

Montoro també ha fet referència que entre les mesures aprovades hi havia la reforma de la prestació de l'atur, d'acord amb l'anunci que va fer el president del govern espanyol Mariano Rajoy. La modificació de la prestació suposa que un aturat, un cop hagi superat els sis mesos de prestació contributiva, la reducció que tenia sobre la seva base de cotització que passava del 70% al 60%, a partir de la modificació passarà al 50% de la base. Segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Treball, actualment estan en aquesta situació aproximadament i,1 milions d'aturats.

El ministre d'Hisenda ha dit que desplaçament de productes del tram superreduit a trams superior no hi ha cap, amb l'excepció d'aquest de la venda d'habitatges. En relació amb el tipus reduït, Montoro ha dit que es queden el sector transport, hoteleria, turisme i tots els productes de la cistella de la compra que estan compresos en aquest tram, inclòs les begudes refrescants.

13 punts percentuals d'increment en els centres d'estètica

La resta de productes d'aquest tram reduït passaran al tram general. Això suposarà un gravamen addicional de 13 punts percentuals, del 8% actual fins el 21%. Entre aquests productes estan les cadenes de perruqueries, els centres estàtics, les discoteques, els teatres, els circs, els serveis funeraris i altres tipus d'espectacles.

En aquest tram reduït, a més d'aquests sectors que ha explicat el ministre, també hi ha altres com la construcció d'habitatges, els serveis de neteja, els salaris dels artistes, els productes d'òptica i els productes sanitaris, segons indica la Llei general de l'IVA.