El foc va continuar avançant a La Gomera quan es van complir nou dies des que es va declarar el primer focus i el president del Consell, Casimiro Curbelo, va demanar més hidroavions per tallar aquesta situació, que va obligar a evacuar la quarta part de la població -tot i que bona part dels afectats van poder tornar a casa a darrera hora del dia- i ha arrasat 4.000 hectàrees.

Els focs que s'han declarat a l'Estat en les darreres setmanes van ser qualificats de "paorosos" pel propi ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, qui va respondre a les queixes sobre el temps que va trigar l'Estat a mobilitzar hidroavions afirmabt que, en ocasions, s'han demanat a darrera hora de la nit. En relació amb Canàries, el ministre va assegurar que el 25 per cent dels hidroavions de gran capacitat -és a dir, cinc- es troben allà. Cañete va atribuir a la sequera i a la calor els incendis que pateix el país, al costat de la menor neteja de les muntanyes practicada en algunes comunitats com a conseqüència de les retallades provocades per la crisi.

En tot cas, segons Curbelos, farien falta 8 o 10 hidroavions. "Si a Doñana van operar uns 10 hidroavions, per què aquí no?", es va preguntar el president del Consell, per a qui només amb els mitjans aeris s'aconseguirà frenar el foc.

Les darreres informacions facilitades apuntaven que el flanc nord avançava cap a Vallehermoso en males condicions per a la seva extinció, i en el flanc sud el foc estava estable. Els tècnics calculen que si es mantenen les condicions meteorològiques, amb temperatures d'entre 30 i 38 graus i humitat entorn del 12 per cent, les flames arribaran a Vallehermoso en dos dies.

Per altra banda, l'incendi forestal de La Torre de les Maçanes (Alacant), en els treballs d'extinció del qual han mort dues persones, segueix estabilitzat i sense flames, després de cremar, segons les primeres estimacions, unes 600 hectàrees, segons el Centre d'Emergències de la Generalitat Valenciana.

Les víctimes són el brigadista Emilio Abargues i l'agent mediambiental Ernesto Aparicio. En aquest foc, originat poc abans de l'una del migdia de diumenge, van resultar també ferits altres dos brigadistes que participaven en les tasques d'extinció i que es troben hospitalitzats. Fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) van informar que el jutjat d'Instrucció 2 de San Vicente del Raspeig (Alacant) investigarà la mort del brigadista i de l'agent mediambiental.

Finalment, un home de 61 anys es trobava hospitalitzat i en estat crític a la unitat de cremats de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona a l'hora de tancar l'edició en haver patit cremades en el 60% del cos en un incendi de vegetació que es va declarar ahir a la tarda a Sant Joan Despí (Barcelona).