El Govern gibraltareny va declarar "zona especial de conservació" mediambiental el Penyal i les aigües que l'envolten, basant-se en una directiva europea de protecció d'hàbitats naturals. Això "comporta el desenvolupament d'un pla de gestió per a la zona" i confirma la responsabilitat de les autoritats del Penyal en la protecció d'aquesta àrea, van explicar fonts de l'Executiu de Fabian Picardo.

El problema està en el fet que la Zona d'Especial Conservació (ZEC) -en la terminologia comunitària- anomenada Rock of Gibraltar inclou les aigües que Regne Unit i Gibraltar reclamen com a mar territorial però que Espanya no els reconeix. A més, la zona Rock of Gibraltar, reconeguda el 2006 per la Comissió Europea al Regne Unit, forma part d'una altra àrea més àmplia reconeguda a Espanya amb el nom d'Estret Oriental.

Rock of Gibraltar està reconeguda des de fa temps com una àrea biogeogràfica "important" degut a la seva "rica diversitat en espècies i hàbitats", va destacar el Govern del Penyal. Per això la UE la va reconèixer com un Lloc d'Importància Comunitària (LIC) el 2006 (pas previ a la declaració de Zona d'Especial Conservació).

Per complir amb les seves "obligacions en la gestió" d'aquesta zona de protecció mediambiental, el Govern del Penyal "treballarà amb els organismes rellevants per assegurar la sostenibilitat d'aquestes àrees, que han de desenvolupar-se i realçar-se com un dels recursos més preats de Gibraltar".

La preservació de la flora i fauna marines és precisament el motiu que Gibraltar esgrimeix per voler imposar als pescadors espanyols la prohibició de pescar amb xarxes en les aigües que envolten el Penyal. La flota de Cadis, am el suport del Govern espanyol, rebutja sotmetre's a les regles gibraltarenyes en unes aigües que considera espanyoles.

En aquest sentit, uns cinc vaixells de la Confraria de Pescadors de La Línia de la Concepción van pescar a les aigües properes a Gibraltar malgrat la prohibició del ministre principal de la colònia. Fonts del sector van indicar que "de moment no hi ha problemes", encara que sí van comptar amb la companyia de "diverses patrulleres de Gibraltar que fins i tot van expulsar un dels vaixells", si bé no es van produir incidents.

Les esmentades fonts van confirmar que "la Guàrdia Civil ens va escortar", encara que la situació va estar sempre sota control, ja que la major part de la flota no va sortir a pescar, i fins i tot alguns vaixells van tornar a port degut a la densa boira que va cobrir l'Estret de Gibraltar des de primera hora del matí.