Després de més de deu mesos sense Ruth ni José i nombrosos rastrejos i proves, dos informes realitzats per experts independents en els darrers dies conclouen que les restes òssies de la foguera de la finca de Las Quemadillas, a Còrdova capital, que en un primer moment van ser considerades com de petits animals, en realitat, segons les dues últimes proves, correspondrien a nens. En concret, un primer informe policial, de novembre de 2011, va determinar que eren restes de petits animals, si bé la família materna va contractar un investigador per a una nova prova, el doctor Francisco Etxeberría, qui ha determinat que les restes de la foguera trobada a la finca eren humanes, encara que sense concretar-ne l'edat.

Tot això malgrat la dificultat que comportaven aquestes anàlisis, ja que la temperatura de la foguera, disposada de tal forma que la convertien en un autèntic forn, hauria pogut arribar a entorn dels 800 graus, destruint la pràctica totalitat del material orgànic que hi havia. Sobre això, l'informe pericial apunta que el progenitor hauria construït un forn crematori usant una xapa i totxos per assolir una temperatura de més de 800 graus centígrads, amb la finalitat de fer pols els cossos dels dos petits i esborrar empremtes.

En concret, la troballa de les restes humanes es va confirmar fa uns deu dies, però no ha estat fins ara que ha transcendit la informació. Una dificultat afegida és que les restes trobades no es poden sotmetre a les proves d'ADN, però sí s'ha constatat que les mostres pertanyen a dos nens.

Després d'aquest segon informe, els investigadors van sol·licitar-ne un de nou per confirmar les troballes, en aquest cas es va requerir l'ajuda del doctor José María Bermúdez de Castro, un dels investigadors d'Atapuerca, que en un tercer informe confirma que les restes de la foguera són d'un menor de 6,22 anys, edat que tenia Ruth en el moment de la desaparició. Aquest treball va ser encarregat per la Policia Nacional només uns dies després de tenir coneixement de l'informe de l'investigador independent contractat per la família, conclòs el 18 d'agost.

Davant aquests últims esdeveniments, el jutge del cas, José Luis Rodríguez Lainz, ha sol·licitat dues noves proves de caràcter morfològic per comprovar "si efectivament són restes humanes" les que contenia la foguera de la finca, al mateix temps que ha tornat a decretar el secret de sumari en la investigació. Amb aquest objectiu, Bretón està avui citat de nou a Las Quemadillas per presenciar les proves.

Mentrestant, el pare dels nens, intern a la presó per la suposada desaparició, va al·legar que "és totalment fals i impossible" que a la foguera hi hagués restes òssies dels seus fills, al mateix temps que ho nega tot, segons el seu advocat, qui considera que el progenitor en "el seu interior està convençut que aquests no són els seus fills, i que no hi ha restes humanes" a la foguera.

El lletrat va advertir que "si ara la policia fes marxa enrere i digués que s'ha equivocat en els dos informes emesos, caldria dir quatre paraules fortes a la Policia Científica", atès que en els informes policials es provava que les restes òssies analitzades a la foguera eren d'animals, quelcom que el jutge, tal com va recordar el lletrat, "ha admès des d'un primer moment".

Noves imputacions

En qualsevol cas, va donar per fet que si fossin certs els nous informes haurien de canviar les imputacions sobre Bretón, de detenció il·legal i simulació de delicte a "dos delictes d'assassinat amb traïdoria i l'agreujant de parentesc". Després, "el panorama canviaria ostensiblement i la defensa seria totalment diferent", alguna cosa de la qual Bretón és "conscient", i espera que "mai s'arribi a aquest extrem".