El fundador de Plataforma Per la llengua, Martí Gasull, de 43 anys, va morir ahir juntament amb 8 alpinistes més, sepultat per una allau que va tenir lloc a 7.000 metres d'altura de la muntanya Manaslu, a la serralada de l'Himàlaia.

La notícia la va donar a conèixer la Plataforma a través del seu perfil a Twitter, després que el Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació confirmés que hi havia un català entre les 9 víctimes mortals de l'accident, ocorregut a la vuitena muntanya més alta del món, amb 8.156 metres.

Segons fonts del govern del Nepal, l'alpinista barceloní escalava en solitari al costat d'un xerpa nepalès, que va sobreviure i que va poder ser rescatat. D'altra banda el Ministeri va destacar que l'Ambaixada espanyola a Nova Delhi va estar durant tot el dia d'ahir en contacte amb les autoritats locals i els serveis consulars es van posar en contacte amb els familiars de la víctima per prestar l'assistència consular que fos necessària.

L'allau va tenir lloc al voltant de les 4.30 hores (0.45 hora catalana) a la part nord del districte de Gorkha i va afectar els campaments base número 2 i número 3 de la muntanya Mansalu, segons la ràdio nepalesa Ujyalo FM, que va citar fonts policials. Fins al lloc de l'accident s'hi van desplaçar equips de rescat procedents de la capital, Katmandú, de la regió de la muntanya Machapuchare i de la ciutat de Simrik.

Les autoritats nepaleses van confirmar també que fins al tancament d'aquesta edició s'haurien trobat 13 supervivents, cinc dels quals haurien estat traslladats amb helicòpter a causa de les seves ferides i que entre els 8 desa?pareguts hi hauria set francesos i un canadenc.

Víctimes europees

Quatre de les almenys set persones, entre elles Gasull, que van morir sepultades i tres dels vuit desapareguts serien francesos, segons va informar ahir el sindicat nacional de guies de muntanya (SNGM), contradient les fonts nepaleses. El vicepresident del SNGM, Christian Trommsdroff, va remarcar en declaracions a Europe 1 que hi ha "poques esperances" de rescatar els desapareguts. Segons una font diplomàtica francesa, dos ciutadans francesos van ser evacuats a la capital del Nepal, Katmandú.

El grup d'alpinistes, que gairebé havien fet cim al Manaslu, estava compost per muntanyencs de nacionalitat francesa, espanyola, alemanya i italiana i ?al?menys un xerpa nepalès, segons fonts del govern d'aquest país. El portaveu del ministeri nepalès de Turisme, Bal Krishna Ghimire, va destacar que entre els morts hi hauria víctimes de nacionalitat alemanya i del Nepal, i va explicar que un total de 231 alpinistes estrangers van rebre permisos per escalar durant la temporada de tardor, que finalitza al novembre.

La muntanya Manaslu és la quarta amb l'índex de mortalitat més alt del món.