L'Agència Tributària podrà sol·licitar la informació fiscal dels estrangers que sol·licitin el permís de residència per adquirir un habitatge de més de 160.000 euros, fins i tot al seu país d'origen. Existeix un conveni de doble imposició i una clàusula de regulació internacional d'informació amb la Xina i Rússia, dos països als quals podria estar enfocada aquesta mesura, segons el secretari d'Estat de Comerç, Jaime García-Legaz.

La iniciativa del Govern busca impulsar el mercat de l'habitatge a l'estranger davant l'atonia de la demanda a Espanya, on l'excedent de pisos s'ha convertit en un problema per a promotores i bancs.

Tot i això, partits i sindicats van advertir que la proposta del Govern pot "reactivar" la bombolla immobiliària i atreure inversors estrangers per blanquejar diners. En tot cas, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar des de Brussel·les que el Govern no té "cap decisió presa". "El que hi ha és una anàlisi, és una alternativa que té pros i contres, com totes les accions, però en aquests moments puc assegurar que no hi ha cap decisió presa", va afegir.

L'anunci de l'Executiu va ser qualificat d'"ineficaç" i "ofensiu" per alguns dels partits de l'oposició, que van alertar que la mesura pot servir de "colador" perquè algunes màfies internacionals blanquegin el seu diners a través de l'adquisició d'habitatges.

Així, la portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, va mostrar el seu rebuig "total i absolut" a aquesta proposta, que considera "ineficaç" en l'objectiu de vendre els milers de pisos que es troben buits, a més de ser políticament i moral "inacceptable" i amb la qual -va dir- sembla que el Govern "ha perdut el cap".

Per a CCOO, la mesura confirma la "política de classe" del Govern perquè per una banda dificulta als estrangers l'accés a drets fonamentals com la sanitat, en funció de la seva situació a Espanya, i per una altra facilita l'arribada d'estrangers "rics" sense que hagin d'acreditar els seus mitjans de vida.

Paral·lelament, el coordinador general d'Izquierda Unida (IU), Cayo Lara, va advertir que aquesta mesura pot atreure inversors estrangers que vulguin blanquejar diners. "El que aconseguirà el Govern és que entrin sectors que vinguin a blanquejar el diner negre que es mou als paradisos fiscals i trobin el banc adequat per evadir recursos de les hisendes públiques d'altres països", va alertar.

Contràriament, la Confederació Nacional de la Construcció (CNC) va aplaudir la proposta en considerar que va en la "bona direcció" per reduir l'"estoc" existent.

Més de la meitat dels estrangers no residents que van comprar un habitatge a Espanya durant el primer semestre de l'any, el 56% del total, no hauria obtingut el permís de residència temporal que ara preveu concedir l'Executiu.