La direcció de Paradors planeja tancar set establiments de la xarxa i tancaments temporals de cinc mesos a l'any en 27 dels 94 paradors que formen part de la xarxa, mesures que se sumarien a l'ERO presentat per la cadena per a l'extinció de 644 treballadors, gairebé el 14% de la plantilla.

Ahir va quedar constituïda la taula de negociació de l'ERO, els acomiadaments de la qual es repartiran per tot el conjunt de paradors, i una vegada presentada oficialment, s'obrirà un període de consultes, que durarà un mes. Els set paradors per als quals l'hotelera planteja el tancament total són el d'Albacete, el de Manzanares (Ciudad Real), Ayamonte (Huelva), Ferrol (la Corunya), Puerto Lumbreras (Múrcia), Terol i Verín (Ourense).

Els sindicats van mostrar el seu "més absolut rebuig al pla", que afectarà uns 1.500 treballadors dels 4.600 que té en plantilla (400 en serveis centrals), incloses les sortides, i van demanar "la dimissió del Comitè de direcció de la cadena hotelera".

Fonts d'UGT van qualificar de "desproporcionat" i d'"inassumible" el pla que la companyia ha posat sobre la taula, ja que "perjudicaria la continuïtat de la companyia més enllà de l'extinció dels 644 llocs de treball". Segons UGT, el pla preveu el canvi de la seva condició de fixos a fixos discontinus per a 856 treballadors de la plantilla, la supressió del departament de reserves i del d'informàtica.

En un comunicat, CCOO, va assegurar que el tancament per temporada d'aquests establiments afectaria els contractes de 948 treballadors, als quals cal sumar el tancament de nou serveis de restauració (restaurants i cuines).

Paradors va convocar els representants del Comitè Intercentres de la cadena hotelera, integrat per UGT i CCOO, a una primera ?reunió per obrir la negociació del pla de reestructuració plantejat per la companyia i iniciar el període de consultes, davant les queixes dels representants sindicals davant la convocatòria de dijous passat per un defecte de forma.

Ferma oposició

El Comitè Intercentres s'ha oposat a les propostes de la direcció de l'empresa, "per desproporcionades", ja que temen que amaguin "una futura privatització de la xarxa", i manté la vaga convocada per a dijous i divendres d'aquesta setmana, els dos primers dies del pont de la Constitució.

Els sindicats, que preveuen difícil "un acord", ja van avançar que a aquestes protestes podrien acompanyar-les més aturades, davant el temor del "desmantellament total de la xarxa". Les dues parts es reuniran de nou el proper dia 11 de desembre. Els sindicats demanaran a la companyia un pla de futur i garantia de l'ocupació que inclogui "sacrificis compartits".