L'expresident de Sud-àfrica Nelson Mandela "s'ha recuperat" de l'operació a què va ser sotmès el passat desembre per extreure-li pedres de la vesícula i de la infecció respiratòria que va patir, segons va informar ahir la Presidència sud-africana. Segons la font, els metges van considerar que Mandela, de 94 anys i que va passar dues setmanes ingressat en un hospital de Pretòria, ha fet "ràpids progressos", continua millorant a la seva casa de Johannesburg i està tornant gradualment a la seva rutina.

Nelson Mandela es va convertir el 1994 en el primer president negre de Sud-àfrica, després de passar 27 anys a la presó pel seu activisme durant 67 anys contra l'"apartheid", sistema racista imposat al país per la minoria blanca. Mandela va liderar una transició modèlica que va evitar una ?guer?ra civil pronosticada per molts, i és un símbol mundial de la lluita pels drets humans i la democràcia.

La família de Mandela va demanar el mes passat als mitjans que deixessin de llançar rumors sobre la seva mort, i van assegurar que es trobava en bon estat de salut.

El president sud-africà, Jacob Zuma, va expressar els seus bons desitjos a Mandela i li va reiterar "l'amor i el suport de tots els sud-africans".

L'expresident, premi Nobel de la Pau el 1993, resideix de manera habitual a Qunu, al sud-est del país, i només ha tornat a Johannesburg per sotmetre a revisions mèdiques. La de desembre va ser la tercera hospitalització de Mandela en els últims dos anys, tot i que habitualment es troba sota permanent vigilància mèdica a la seva residència de Qunu.

La seva última aparició en públic va ser en la clausura del Mundial de Futbol de Sud-àfrica, el juliol de 2010.