El ministre espanyol de defensa, Pedro Morenés, va assegurar ahir, durant la celebració de la Pasqua Militar, que l'Exèrcit mante "l'ànim ferm però serè, sense atendre absurdes provocacions", i que "compleixen amb el seu deure perquè volen ser exemple d'unitat, generositat i valentia per la societat a la qual serveixen".

Pel Ministre, les Forces Armades i la Guàrdia Civil garanteixen la seguretat i la defensa d'Espanya i anteposen el compliment d'aquest deure constitucional a qualsevol anhel o interès particular dels seus membres, sense caure en "provocacions".

Morenés va fer aquestes declaracions en el seu discurs en motiu de la Pasqua Militar. Una al·locució que va fer davant els Reis, els Prínceps i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. El màxim responsable de l'Exèrcit espanyol va avançar que està en procés de creació el comandament de defensa del ciberespai, per contrarestar les amenaces que des d'aquest entorn posin en risc la seguretat de l'Estat.

Durant el seu discurs, el ministre de defensa espanyol va dir que les Forces Armades i la Guàrdia Civil garanteixen la seguretat de l'Estat, el fonament sobre el qual s'assenta el progrés estable i el desenvolupament sa i dels principis que regeixen la societat espanyola actual, que al seu entendre són: la llibertat, la justícia i la solidaritat. Morenés va afegir que els militars "anteposen el compliment del seu deure constitucional en defensa de la pàtria a qualsevol anhel o interès particular dels seus membres", va postil·lar.

Després de dedicar un record als dotze soldats espanyols morts en l'últim any en compliment del seu deure, Morenés va assenyalar també, que en el marc de la crisi econòmica s'han imposat mesures de control i reducció de la despesa molt dures en el seu departament, acompanyades d'un esforç de reorganització de les infraestructures.

Al costat d'això va apuntar la reforma paral·lela en els òrgans que gestionen l'administració dels recursos i la preparació i el suport de les Forces Armades, amb la finalitat d'eliminar duplicitats. Les Forces Armades afronten aquesta situació, va subratllar, "amb valentia i solidaritat, per emprendre resoludament les dificultats; amb disciplina, per complir amb el seu deure sense demanar ni refusar, i amb lleialtat a Espanya".

Enguany l'acte de la Pasqua Militar, precisament, va ser més auster que de costum. Segons van explicar fonts de la Casa Reial, per aquest motiu el rei Joan Carles no va donar les condecoracions militars que altres anys s'havien concedit.

Defensa de la indústria militar

Va dir, a més, que la indústria de defensa és una capacitat fonamental per a la seguretat i la sobirania del país, i que aquesta està creada "amb l'esforç de tots els espanyols, que ha requerit moltes dècades d'esforç" i que és necessari seguir defensant i dimensionant per garantir la seva existència i la seguretat de l'Estat.

Precisament, per garantir la seva existència, el Govern espa?nyol ha fet front als compromisos contrets amb aquesta indústria per successius executius, una "decisió difícil i responsable", va afegir "per mantenir la indispensable credibilitat" de l'acció governamental tant internacionalment com internament. Morenés va justificar la necessitat del crèdit extraordinari de 1.782 milions d'euros concedit perquè el seu ministeri atengui compromisos de pagament al sector adquirits el 2010 i 2011 per l'adquisició de material militar pertanyent als programes d'armament.

Pedro Morenés va recordar que els militars "vetllen de manera permanent" per la seguretat interna de l'Estat en el territori, en les aigües i a l'espai aeri, i també operen en altres països de l'Àsia, Pròxim Orient i de l'oceà Índic.

Sobre això, va explicar que les forces afganeses i les libaneses estan cada vegada més preparades i "gairebé ja llistes" per garantir, amb el suport internacional, l'estabilitat dels seus països.

Això no obstant, va advertir que no s'ha d'abaixar la guàrdia, per la qual cosa el compliment de la missió, dels compromisos amb els aliats i la seguretat dels contingents destacats fora d'Espanya són i seguiran sent els principis que guiaran l'acció política i militar.