Nacionalistes catalans i bascos van carregar contra les declaracions del ministre de Defensa, Pedro Morenés, de diumenge durant la celebració de la Pasqua Militar, que va afirmar que les Forces Armades i la Guàrdia Civil garanteixen la seguretat i la defensa d'Espanya i anteposen el compliment d'aquest deure constitucional a qualsevol anhel o interès particular dels seus membres, sense caure en "absurdes provocacions". Així, el secretari general de CDC, Oriol Pujol, va assegurar que "no és un absurd" ni una "lleugeresa" que "dos milions" de catalans es pronunciessin a favor del dret a decidir en les darreres eleccions autonòmiques del 25-N.

"El que mai és un absurd és el pronunciament del 25-N. Això no pot ser qualificat d'absurd, i el dret a decidir no és renunciable. No és absurd dos milions votant a favor del dret a decidir", va opinar el dirigent convergent, tot afegint que interpretar-lo en un altre sentit seria una "lleugeresa".

Per contra, va precisar Pujol, des de CDC es consideraria "absurd" mantenir l'actual objectiu de dèficit fixat pel Govern en el 0,7% del PIB i no permetre la seva flexibilització: "el que és absurd és sotmetre Catalunya a un procés d'asfíxia", va postil·lar el dirigent de CDC.

En aquest sentit, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, considera que les declaracions del ministre de Defensa no han de preocupar Catalunya, malgrat veure-les com una "certa provocació", i va animar a seguir endavant amb el "procés" de la consulta sobiranista.

La presidenta de la cambra catalana va afirmar que si les afirmacions de Morenés anaven dirigides "al procés que Catalunya ha iniciat, la reacció des de Catalunya ha de ser dialogar. Per a de Gispert "des de Catalunya hi ha poques provocacions o gairebé cap". "El que intentem és no escoltar-les o fer veure que no les escoltem", va afegir.

Paral·lelament, la vicesecretària d'Acció Política d'ERC, Anna Simó, va afirmar que el seu partit no se sent al·ludit per les paraules de Morenés i va apel·lar a un "aprofundiment democràtic" en el context del debat sobiranista a Catalunya.

"ERC no se sent al·ludida quan Morenés parla de provocacions absurdes..., no sé a què s'havia de referir, si a avions que sobrevolen baix al Ripollès o no sé a què es referia", va afirmar Simó. La dirigent d'ERC va assenyalar que l'Estat hauria de mostrar-se favorable que el poble català s'expressi en una consulta per "aprofundir en la democràcia".

"Si es refereix al fet que una majoria del poble de Catalunya vol ser preguntat de manera democràtica, amb garanties, a les urnes, sobre quin ha de ser el seu futur polític dins de la Unió Europea, no ho trobo una provocació absurda, sinó un aprofundiment democràtic en tota regla", va sentenciar.

Per part seva, el portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, considera que les manifestacions del ministre de Defensa estan "fora de lloc" i "més que apaivagar segurament estan per estimular el que aparentment pretenen defugir". "Em sembla una referència innecessària. No sé si el que volia amb aquestes paraules era articular ell mateix una provocació, però jo les he trobat fora de lloc", va assenyalar Erkoreka.