La Fiscalia de París va anunciar l'obertura d'una investigació preliminar per blanqueig i frau fiscal contra el ministre francès de Pressupost, Jéroem Cahuzac, després de les informacions que asseguren que va tenir un compte bancari no declarat a Suïssa. La investigació es va obrir després que el web Mediapart publiqués que Cahuzac posseïa l'esmentat compte a l'entitat helvètica UBS, extrem negat pel ministre, que es va querellar per difamació contra el mitjà de comunicació.

El Ministeri Públic va explicar que els fets denunciats per Mediapart poden ser considerats com a "penals", fet pel qual va ordenar procedir a "verificacions" i a "totes les audicions necessàries per aconseguir establir la veritat". "La Fiscalia ha ordenat, per tant, obrir una investigació preliminar sobre els càrrecs de blanqueig i de frau fiscal i ha encarregat la mateixa a la divisió nacional d'investigacions financeres i fiscals", va assenyalar.

El ministre va mostrar la seva satisfacció per l'obertura de la investigació que li permetrà, va assenyalar, "demostrar la completa innocència de les acusacions absurdes" contra ell.

L'exministra conservadora Nadine Morano va sol·licitar, per part seva, la dimissió del responsable de Pressupost i va recordar que el president, François Hollande, s'havia compromès durant la campanya electoral a no tenir en el seu Govern persones investigades per la justícia.

Mediapart, mitjà digital d'investigació creat per l'exdirector de Le Monde Edwy Plenel, va publicar el passat 4 de desembre que Cahuzac havia posseït un compte no declarat a Suïssa, abans de traslladar-lo l'any 2010 a través d'un muntatge financer a Singapur.

Els responsables del mitjà asseguren que posseeixen una gravació, que data de l'any 2000, en la qual Cahuzac reconeix tenir el compte a Suïssa. "El que a mi em molesta és que encara tinc un compte obert a l'UBS", assegurava llavors Cahuzac, segons Mediapart, en una gravació revelada per un exrival polític per a l'alcaldia de Villeneuve-sud-Lot, situada al sud del país.

El ministre va negar que la veu d'aquesta gravació fos la seva i va assegurar que ha intentat aconseguir els informes necessaris per demostrar que mai va tenir comptes a Suïssa, circumstància que, va assenyalar, "no és fàcil" en aquest país. Cahuzac, metge de formació, reconeix que ha guanyat molts diners a la seva vida gràcies a posseir una societat de consultoria sanitària.

Fins al seu nomenament com a ministre, Cahuzac presidia la comissió de finances de la cambra baixa francesa, al capdavant de la qual va treballar per acabar amb l'evasió fiscal, i era un dels representants de l'àrea més social del Partit Socialista.