El president Estats Units, Barack Obama, està decidit a usar els seus poders executius per actuar contra la violència causada per les armes de foc, segons va advertir el seu vicepresident, Joe Biden. En el començament del procés de consultes amb víctimes, venedors d'armes i tota mena de grups relacionats amb aquest problema que genera violència, Biden va deixar clar davant els mitjans que "el president actuarà si fora precís mitjançant decrets executius, un poder discrecional amb força de llei que no passa pel Congrés encara que ha de tenir base en actes legislatius anteriors.

Cada any als Estats Units unes 100.000 persones pateixen ferides de bala en tirotejos, accidents o intents de suïcidi amb armes de foc, i gairebé 30.000 moren en incidents relacionats amb aquests artefactes. Immediatament després de la matança del 14 de desembre en una escola de Newtown (Connecticut), on van morir 28 persones, inclosos 20 nens, Obama va encomanar a Biden engegar un grup de treball que haurà de presentar propostes contra la violència causada per les armes abans del 31 de gener.

En estudi estan no només restriccions a la venda de cert tipus d'armament, sinó també mesures per millorar la salut mental de la població, per reforçar la seguretat dels centres educatius i, en general, tallar l'anomenada "cultura de la violència".