El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va subratllar que les eleccions primàries han de ser una decisió "estratègica" del Comitè Federal i va considerar que és millor no passar-se el dia debatent sobre això "per no donar pistes a l'adversari", en al·lusió sobretot al PP. Va ser durant la seva intervenció inicial davant el Comitè Federal del seu partit, en el que previsiblement es ratificarà l'agenda dissenyada per la direcció per revisar el projecte polític durant aquest any, sota el lema "Guanyar-se el futur".

Segons fonts socialistes, la seva al·lusió a les primàries va ser molt breu i per posar èmfasi en la necessitat de seguir "el calendari natural" dels fets: primer redissenyar el projecte polític i després parlar dels noms per a les eleccions.

Any clau

Per a Rubalcaba, aquest és "un any clau" i el d'ahir un Comitè Federal clau, perquè es definirà el treball de l'any 2013, previ a les eleccions europees que, al seu torn, seran el prolegomen dels processos de selecció de candidats per al comicis municipals i autonòmics i el de les generals del 2015. "Aquest és el calendari natural que correspon, en tot cas, definir al Comitè Federal", va assenyalar, per agregar a continuació que les primàries són "una decisió estratègica". "No hem de passar-nos el dia debatent en públic perquè donem pistes a l'adversari", va postil·lar.

Al seu entendre, si els socialistes fan bé les coses "jugant en equip" el comicis autonòmics i municipals de maig de 2015 els aniran "bé", perquè recuperaran "molts ajuntaments i moltes comunitats" de les quals van perdre en 2011. "I de les altres -va afegir-, de les quals vam perdre fa molt temps". Va desglossar a més el líder del PSOE les "tasques" del partit per a 2013, entre les quals va citar millorar la seva tasca d'oposició, elaborar una alternativa al Govern del PP i modernitzar el partit.

Després d'insistir que aquest és l'any en el qual el PSOE ha d'elaborar "una alternativa per a Espanya", Rubalcaba va proposar al Comitè Federal que convoqui una conferència política per a la pròxima tardor.