El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, serà el primer membre del Govern que parli del cas Bárcenas al Congrés, en comparèixer avui en Comissió, mentre que l'oposició podrà preguntar sobre el tema al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, la setmana que ve en sessió de control. El PP, amb la seva majoria absoluta a la Cambra, ha limitat les explicacions de Rajoy a les respostes que doni en aquesta sessió de control extraordinària -encara fora del període de sessions- però ha rebutjat la celebració d'una compareixença monogràfica en relació amb els diners a Suïssa de l'extresorer del PP Luis Bárcenas i els suposats sobresous en diner negre cobrats per alts càrrecs del partit.

Tot això en un dia en el qual propi Bárcenas va trencar el seu silenci per defensar la seva innocència i en el qual l'expresident del Govern José María Aznar, líder del PP durant catorze anys, va anunciar una demanda de protecció del dret a l'honor contra el diari El País per atribuir-li "suposades conductes i decisions il·legals" en la gestió econòmica del partit.

Per part seva i també en clau judicial, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va avançar que el seu partit formalitzarà una denúncia davant l'instructor del cas Gürtel a l'Audiència Nacional perquè citi a declarar l'extresorer del PP i investigui els suposats "comptes B" al PP.

Mentrestant, la Diputació Permanent del Congrés -el màxim òrgan de la Cambra en períodes inhàbils- va rebutjar pràcticament totes les peticions de compareixença que havia presentat l'oposició sobre el cas, a excepció de la de Montoro, que acudeix avui al Congrés a petició pròpia.

S'espera que el titular d'Hisenda aclareixi si Bárcenas es va beneficiar de l'amnistia fiscal o d'algun altre tipus d'instrument tributari per regularitzar els fins a 22 milions d'euros que va arribar a acumular en un compte a Suïssa.

Per part del PSOE, Soraya Rodríguez va insistir a exigir aclariments "suficients, clars i exactes" al president del Govern sobre l'amnistia fiscal i els comptes de Bárcenas, davant unes sospites "gravíssimes i insuportables" per a un Govern democràtic.

El portaveu adjunt del grup popular, Rafael Hernando, va assegurar que ni ell ni altres dirigents del seu partit van rebre sobresous o retribucions en negre del seu extresorer i va advertir de possibles "accions legals" contra els qui mantinguin aquesta acusació.

Finalment, el president de la Generalitat, Artur Mas, va rebutjar opinar sobre el cas Bárcenas com si es tractés d'una "vendetta" per com l'ha tractat a ell el PP, però va apostar per "fer neteja" i treure "tot el pus" com a "antídot" per aconseguir que l'exercici de la política sigui exemplar.