Insisteix que no té ni ha fet cap negoci amb Luis Bárcenas?

Tot el que s'està dient és una desgràcia per a mi, perquè m'està perjudicant molt, i una injustícia, perquè no hi tinc res a veure. Les mentides tenen la pota molt curta. Si Luis Bárcenas ha dit, per "fer-se el pinxo" i el gran, per fanfarronejar o aparentar, que tenia alguna cosa a veure amb mi abusant de la meva amistat, doncs és fàcil comprovar que mai ha tingut una sola acció ni res a la societat La Moral. Perquè en els 35 anys que té de vida aquesta empresa només ha tingut quatre accionistes: els meus tres fills i jo. I des de fa anys, l'empresa de l'explotació agrícola és d'ells tres i d'una societat meva espanyola..

Així, Bárcenas va utilitzar el seu nom davant el Dresdner Bank a Suïssa només per fanfarronejar?

Penso que va ser per aparentar. Quan vols obrir un compte, el banc et demana avals, encara que siguin morals. Et pregunta qui ets, qui pot donar la cara per tu, volen saber a qui coneixes i t'obre una fitxa amb els contactes i els negocis que tens. Per deixar clar a què et dediques. Ell, entre els negocis que va aportar, va parlar que tenia interessos a La Moral i no els ha tingut mai.

Però la banca suïssa no era el paradigma de la "discrecció"? Des de quan li interessa l'origen dels diners?

No, ells pregunten rutinàriament, en fer el perfil del client, amb qui es relaciona i quin tipus de perfil té. Si es relaciona amb indigents o amb gent important, amb gent d'una firma de les més importants del món en el sector de les llimones, o amb Mariano Rajoy, o amb altres empreses.

El senyor Bárcenas li va donar poders perquè pogués operar amb el seu compte suís, des del qual es van transferir tres milions d'euros a Brixco, S. A., que és client seu?

No és veritat. El que em va donar és una autorització perquè pogués preguntar sobre el seu compte del banc, però cap poder. Em va demanar que preguntés pel seu compte, però no vull parlar més d'aquest tema. El vaig posar en contacte amb Brixco, que és client meva, i res més que això.

Per què va viatjar a Suïssa exactament el febrer de 2009?

Hi havia d'anar per assumptes meus que no eren bancaris.

Feia 14 dies de l'explosió del cas Gürtel i la implicació de Bárcenas encara no havia transcendit. Si hagués sabut vostè el que va saber després...

Si pogués tornar enrere mai hauria parlat amb Bárcenas d'aquest tema ni de res ni hauria fet aquesta gestió. Però és clar, quan va sorgir el tema jo no coneixia res del que havia passat. També li dic que no tot el que diu la premsa m'ho crec. No vull que s'ofengui però veient el que es diu de mi, per què m'haig de creure el que diuen altres? Tenia un amic que solia dir que com més llegia d'història moderna menys es creia l'antiga. Si la que has viscut veus com s'explica, com creure's la que no s'ha viscut i a sobre es va explicar basant-se en la tradició oral? Temo més la premsa que una tempesta.

Creeu que Bárcenas va poder obtenir els 22 milions del compte suís d'una manera lícita?

No ho sé. Com a amic meu, com li puc preguntar això? Fa anys que es dedica als negocis.

I aquests negocis justificarien tants ingressos?

No ho sé.

Però com a home de negocis que vostè és deu tenir olfacte.

Com a home de negocis i amb olfacte, com diu vostè, dic que als negocis es guanya i es perd. És un home intel·ligent i suposo que deu haver guanyat molts diners, però no sé quants ni com.

Posaria la mà al foc per ell?

Amb tot el que ha sortit... però crec que sí. Mentre no es demostri el contrari... Rotundament sí hi posaria la mà al foc. Sap per què? Perquè sóc un home d'honor i una persona cabal i sensata i amic dels meus amics. Sóc amic de Bárcenas des de la seva infància, era molt amic del seu pare, i el conec pràcticament des que va néixer. I no sóc ni el seu jutge, ni el seu fiscal, ni la policia. Soc amic, i com a amic no em declaro solidari de qualsevol equivocació o negligència que hagi tingut, però no per això deixo de ser el seu amic. No voldria que tingués la impressió que el nego tres vegades com a la Bíblia. Per haver passat això no li nego el pa i la sal. Sóc amic seu. Espero que surti bé d'això i quan tot passi...

No se sent traït per ell en aquesta amistat?

No. El que hauria de sentir-se traït si tot això fos veritat és el partit, no jo.

Ha trucat aquests dies Bárcenas o ell a vostè?

No, ni ell a mi ni jo a ell. No vull parlar amb Luis Bárcenas ni amb ningú.

Es creu el fet que Luis Bárcenas repartís sobres amb sobresous en negre a part de la cúpula del PP durant anys?

No, i li diré per què no. Si haguessin dit que era un repartiment a una persona, podria creure-m'ho. Però a dotzenes de persones i moltes d'elles conegudes meves? He de dir-li que ni ells són tan llestos ni jo tan babau perquè m'hagin enganyat i no hagi sorgit la més mínima sospita sobre què estava passant. Algú ho hauria denunciat i hauria dit "això està passant". No m'ho crec..

Però no creu que l'interès econòmic és des de sempre el millor blindatge per a l'hermetisme i l'omertá?

Això seria un judici de valor que ni tinc per què compartir ni seria just que jo el faci. Li dic que no m'ho crec perquè les evidències no em conviden pas a creure-m'ho. Un secret no es guarda durant tantíssim temps i per tantes persones.