El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 d'Ourense ha autoritzat a l'Ajuntament d'Allariz a cobrar l'Impost de Béns Immobles (IBI) a l'Església catòlica per diverses propietats urbanes. En la sentència, que és ferma, el jutge desestima el recurs presentat per la diòcesi ourensana el 28 de juny de 2012, en el qual demanava que es declarés la nul·litat del cobrament d'aquests rebuts relatius a quatre béns immobles acordat per la junta de govern local el desembre de 2011.

El magistrat es remet en la seva decisió a la Llei reguladora d'Hisendes Locals, així com a l'acord establert entre l'Estat i la Santa Seu, que fixa que estaran exempts del pagament els llocs dedicats al culte, quelcom que, segons manté, no ocorre en aquest cas. La sentència assenyala que l'Església no té dret a l'exempció en tractar-se d'"immobles de naturalesa urbana que no estan en cap dels supòsits d'exempció legalment previstos".

En concret, l'Ajuntament d'Allariz va sol·licitar a la diòcesi el pagament de l'IBI corresponent a quatre finques urbanes que apareixen recollides en el pla general d'ordenació municipal.

L'alcalde d'aquesta localitat, el nacionalista Francisco García, va mostrar la seva satisfacció per la resolució, després d'adduir que "no es pot parlar d'exempció", en tractar-se de quatre béns de caràcter urbà que en cap cas estan destinats a l'activitat religiosa.

"Estem parlant -va indicar- de quatre finques urbanes que tenen una naturalesa que en cap cas propicia que puguin presentar-se com a exemptes, fet pel qual no hi ha cap raó perquè en aquest tipus de propietats no hi hagi obligatorietat de tributar". "Més enllà de la quantia econòmica", el regidor nacionalista va destacar la "importància" d'aquesta resolució.