La direcció federal del PSOE ha decidit obrir un expedient d'expulsió a l'exdirector de la Fundació Ideas Carlos Mulas, destituït del seu càrrec dimecres després de conèixer-se que aquesta entitat havia pagat més de 50.000 euros a una columnista fictícia, Amy Martin, que ha resultat ser la seva dona. Dijous, la seva esposa, Irene Zoe Alameda, va confessar a través d'un comunicat que era un pseudònim empleat per ella per signar els articles de la Fundació Ideas sense el coneixement de Mulas.

El PSOE, no obstant això, entén que s'ha produït una "fallida total" de la confiança en Mulas i que no hi ha marxa enrere en la decisió d'apartar-lo de la direcció d'aquesta fundació; és més, han acordat expulsar-lo del partit per considerar que la seva actuació ha estat "molt greu".

A partir de l'obertura de l'expedient d'expulsió s'obrirà un període d'al·legacions, en el qual Mulas podrà presentar els seus arguments de defensa abans de la decisió final. Irene Zoe Alameda va exculpar completament el seu marit i es va mostrar disposada a tornar els honoraris percebuts per aquests treballs -fins a 3.000 euros per article-, que consten en la seva declaració de la renda i no en la del seu marit.

En aquest sentit, l'agència literària Casanovas & Lynch, representant de la dona de l'exdirector de la Fundació Ideas, va afirmar que desconeixia la vinculació entre tots dos.

En un comunicat davant les informacions que al·ludeixen a les relacions professionals entre Zoe Alameda i Casanovas & Lynch, aquesta agència va aclarir que Alameda va ser representada per l'agència per a la publicació de la seva obra novel·lística, en concret per al llibre Sueños Itinerantes (Seix Barral, 2004).

Pràctica usual

Afegeix que l'any 2010, Alameda va comunicar a la seva agència la seva voluntat d'escriure articles assagístics sota el pseudònim d'Amy Martin i la seva intenció de crear sota aquest nom un alter ego literari. En aquest sentit, l'agència explica que la utilització de pseudònims és una pràctica usual entre els autors, fet que no pressuposa que el mateixos serveixin per a fins anòmals.

Va negar que Casanovas & Lynch intervingués en la manera com es van encarregar els articles signats per Amy Martin ni en la negociació sobre els seus corresponents pagaments, limitant-se a facturar, a petició expressa de l'autora, les quantitats indicades per ella. L'agència va precisar que no coneixia els vincles entre Zoe Alameda i Carlos Mulas, "ni, per tant, tampoc podia preveure les implicacions que d'això es derivessin".

Per part seva, el secretari d'Organització del PSOE, Oscar López, va afirmar a Múrcia, en relació amb el que ha passat a la Fundació Ideas, que hi havia "un poca-vergonya que estava enganyant el PSOE i els pocavergonyes surten immediatament del partit. Així és com actua el Partit Socialista". Abans de participar en una reunió amb col·lectius sanitaris de Múrcia, el dirigent socialista va reiterar que "així és com actua el PSOE", després del que va afegir que "ara a veure com van sortint els pocavergonyes del senyor Rajoy".