El pensador, escriptor i diplomàtic francoalemany Stéphane Hessel, autor del popular manifest "Indigneu-vos", ha mort avui als 95 anys, segons ha informat la seva dona a mitjans locals francesos.

Nascut a Berlín el 1917 i emigrat a França de nen, durant la Segona Guerra Mundial Hessel va ser capturat per la Gestapo i va passar pels camps de concentració de Buchenwald i Dora-Mittelbau.

Després del final de la contesa va participar en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans el 1948 i, posteriorment, va fer carrera diplomàtica a les Nacions Unides.

Però la seva fama mundial va arribar de la mà d'"Indigneu-vos", un manifest polític publicat a França el 2010 i que, en paraules de l'autor, "exhorta els joves a indignar".

"Aquest llibre ha transformat totalment la meva vida. Jo era un petit diplomàtic jubilat que portava una vida tranquil · la i ara no puc passejar-me per París sense que algú em pari pel carrer per donar-me les gràcies. És meravellós", afirmava l'autor fa uns mesos.

En només 32 pàgines, Hessel va fer tot una crida a la resistència de la població que va inspirar moviments de protesta a tot el món, entre ells, el dels "Indignats".

Publicat per una petita editorial de Montpeller, al sud de França, sense gairebé promoció mediàtica, el llibre es va convertir en un gran èxit de vendes, amb gairebé un milió d'exemplars en només deu setmanes.

El llibre va traspassar fronteres, ha estat traduït a una trentena de llengües i s'han venut uns quatre milions d'exemplars en un centenar de països.

A partir d'aquest èxit editorial, Hessel es va convertir en un referent de l'esquerra, molt crític amb les polítiques dutes a terme en occident, en particular pel que fa a l'acollida d'immigrants o les polítiques socials.

A partir de l'èxit d"Indigneu-vos" va escriure altres llibres que també van tenir bona acollida.