El president de Veneçuela, Hugo Chávez, mort a Caracas, es va caracteritzar per les seves intervencions polèmiques, plenes de frases que s'han fet famoses en aquests prop de 14 anys de mandat:

- Sobre la "revolució bolivariana":

28 juliol 2012, en el seu 58è aniversari: "L'home del futur es diu Chávez, perquè a més Chávez ja no sóc jo, Chávez som tots (...) Chávez és Miranda, és Veneçuela, ja no sóc jo". Un mes abans, el 27 de juny deia, en el transcurs d'un acte militar: "Qui no és chavista no és veneçolà".

7 octubre 2012, dia de la seva reelecció en els comicis presidencials de Veneçuela: "Avui ha guanyat Amèrica Llatina, el Carib, els pobles de la nostra Amèrica han guanyat amb la victòria del poble veneçolà".

- Sobre el liberalisme:

23 febrer 2005, durant un acte de lliurament de crèdits a cooperatives a Caracas: El neoliberalisme "fa impossible la democràcia, perquè impedeix la justícia social i sense justícia social no pot haver democràcia i tampoc pau".

- Sobre Llatinoamèrica:

9 desembre 2006, com a crítica a la manca d'avenços en Mercosur i la CAN en una Cimera Sud-americana: "Quantes reunions, quants cims, però no tenim clar cap a on anem", davant "la impotència política" per la qual receptava "un viagra polític ".

14 octubre 2007, durant una conversa amb Fidel Castro a Cuba-transmesa pel seu programa "Aló President!" - Mentre el líder cubà estava convalescent: "La integració d'Amèrica Llatina i el Carib ens permetrà sumar-nos amb èxit a un món pluripolar (...) Només la unió ens farà forts ". A més, de Castro deia que era "pare dels revolucionaris", un "mestre", un "sembrador de consciències".

- Sobre Estats Units:

20 setembre 2006, referint-se a George Bush a l'Assemblea de l'ONU a Nova York: "Ahir el diable va venir aquí. En aquest lloc fa olor de sofre".

25 agost 2009, en un acte oficial a Caracas: "Lamentablement Obama no té el poder per frenar la màquina imperial. La màquina imperial seguirà avançant ... algun dia caurà, el temps ... com diu la dita ' a cada porc li arriba el seu dissabte '... a cada imperi li arriba el seu dissabte ".

- Sobre Espanya:

10 octubre 2007, durant la XVIII Cimera Iberoamericana celebrada a Santiago de Xile: Chávez va dir "feixista" l'expresident espanyol José María Aznar, al que el rei Joan Carles va respondre amb la qual es va convertir en frase més famosa de la reunió: "Per què no et calles?". El dia anterior, Chávez advertia amb una cançó mexicana: "No sóc monedeta d'or per 'caure-li bé a tots', durant un ple de la Cimera.

- Sobre la seva reelecció:

6 desembre 2008, durant la celebració del desè aniversari de la seva elecció presidencial i després d'anunciar el referèndum sobre la reelecció contínua: "Uh, ah, Chávez no se'n va! Si Déu vol i em dóna salut, estic llest per a seguir amb vosaltres. El que Déu digui i el que el poble mani".

- Sobre l'expropiació d'empreses ("adquisicions forçoses"):

26 gener 2011, durant una conversa telefònica en el seu programa "Aló President!", deia el president de la filial de BBVA a Veneçuela: "M'està dient que el banc no està en venda, però jo li puc expropiar ja, immediatament si vull, en funció de l'interès nacional ".

- Sobre el líder opositor Henrique Capriles:

16 febrer 2012, mesos abans de les eleccions presidencials i durant la graduació d'una promoció de metges retransmesa per televisió: "Una de les meves tasques, majunche, perdó senyor majunche, serà (...) treure la màscara, majunche , perquè per més que et disfresses, tens cua de porc, orelles de porc, ronques com un porc, llavors ets porc ".