El català Pere Casaldàliga, bisbe emèrit de São Félix do Araguaia (Brasil), religiós compromès amb els drets humans i amb la situació dels indis de l'Amazònia, va assegurar dijous que ha estat un "alleujament" la tria de Jorge Mario Bergoglio com a nou cap de la cúria romana. Per a Casaldàliga, a més, el nom escollit per Bergoglio per al seu pontificat, Francesc, suposa "més que un nom".

En declaracions al diari brasiler O Globo, el bisbe català, amenaçat de mort per la seva lluita pels ?menys afavorits, l'elecció de Bergoglio significa "un canvi". "Per descomptat, el Papa per si sol no és l'Església, sinó que és una responsabilitat de tots", va afegir.

Durant el pontificat de Joan Pau II, Casaldàliga va ser represaliat pel seu pensament progressista. Ara, espera que el papa Francesc adopti "mesures importants".

El nom de Casaldàliga va ser citat pel Pontífex durant una audiència que va concedir al Premi Nobel de la Pau del 1980, Adolfo Pérez Esquivel. Segons va explicar Esquivel, van parlar del fet que "els màrtirs són llavor de vida", i va esmentar entre els "profetes" els teòlegs de l'alliberament Pere Casaldàliga, el bisbe d'Equador Leónidas Proaño, el bisbe brasiler Hélder Cámera i el salvadoreny Óscar Romero.

Per altra banda, Francesc va denunciar que, a més de la pobresa material, al món hi ha una pobresa espiritual que és la dictadura del relativisme, i va exhortar a intensificar el diàleg entre les diferents religions, especialment amb l'Islam, i amb els no creients. El Papa va rebre en audiència a la monumental sala Règia del Vaticà els ambaixadors dels 180 estats amb què la Santa Seu manté relacions diplomàtiques, davant els quals va destacar que a l'Església li preocupa la pau i el benestar de tots els homes de la Terra.

El Pontífex es traslladarà avui a la residència de Castel Gandolfo, a una trentena de quilòmetres al sud de Roma, per visitar i dinar amb Benet XVI, que s'allotja allà des que va deixar de ser Papa.