Un home va tirotejar ahir dos policies davant del Palau del Quirinal de Roma mentre hi estava prenent possessió del càrrec el nou executiu liderat pel demòcrata, Enrico Letta. El ministre de l'Interior, Angelino Alfano, va assegurar que es tractava d'un fet aïllat, però el Fiscal de Roma, Pierfilippo Laviani, va descartar que l'agressor fos un boig sinó que era una persona a l'atur que tenia la ntenció d'atacar polítics. Durant la jornada, alguns analistes i polítics van atribuir els fets al clima de tensió en què està sumit el país.

L'agressor, Luigi Preti, de 49 anys "era un home ple de problemes que havia perdut la feina, havia perdut tot, va haver de tornar amb la seva família. Estava desesperat", va explicar el fiscal de Roma. "En general volia disparar contra els polítics, però vist que no els podia assolir -ha disparat contra els carabinieris", va assegurar el fiscal després d'escoltar l'agressor, originari de la regió del sud de Reggio Calàbria.

Aquest tiroteig va tacar de negre la jornada en la qual el nou govern italià prenia possessió del seu càrrec. Aquest executiu està liderat per Enrico Letta, que ve del Partit Democràtic i està format per personalitats de perfil tècnic, polítics del PD, el Poble de la Llibertat de Berlusconi i l'Elecció Cívica de Mario Monti, encara que aquests dos polítics no formen part de l'executiu. Justament quan els membres del nou goven estaven prenent possessió del seu càrrec, Preti va iniciar un tiroteig que va ferir de gravetat dos carabinieris i una dona embarassada que passava per la zona.

Un dels agents, Giusseppe Casagrande, va resultar ferit al coll i l'altre a la cama, encara que no es tem per les seves vides, mentre que la dona va ser fregada només per un dels projectils.

Segons la primera reconstrucció dels fets, Prieti es va situar davant de la seu del Govern, que està en una zona cèntrica de Roma molt concorreguda, i sense dir res va disparar cinc vegades contra els agents. després de fer-ho va intentar fugir, encara que va ser detingut per les forces de l'ordre. Aquestes no haurien respost a l'agressió disparant cap tret

Segons el ministre d'Interior, el delfí de Berlusconi al Poble de la Llibertat, Angelino Alfano, l'autor dels trets va intentar suïcidar-se, però no ho va aconseguir en haver-se quedat sense bales.

No es van assabentar de res

Malgrat el tiroteig, la cerimònia de presa de possessió va seguir el seu curs i la majoria dels ministres van ser informats dels fets només quan ja havien jurat el càrrec perquè a dins del palau no se n'havien assabentat. Entre els aspectes més destacats del nou executiu hi ha el de la renovació generacional que suposa, amb una mitjana d'edat de 53 anys, i una presència rècord de dones: set ministres. Ara haurà de pasar l'examen de les dues cambres, que hauran d'aprovar-lo.

Per evitar més actes com el d'ahir, el Govern ha decidit blindar el Parlament i la plaça que hi ha al davant deixant-les sense públic ni ningú que s'hi pugui acostar.