JORNADA FESTIVA A HOLANDA AMB UNA EMOTIVA CERIMÒNIA DE JURAMENT DEL CÀRREC.Els nous reis dels Països Baixos, Guillem Alexandre i Màxima d'Orange, van oferir nombroses mostres de felicitat i emoció durant la jornada.La princesa Beatriu, que acaba de deixar el tron en mans del seu fill, asseguda al costat de la nova hereva de la corona, la filla gran dels nous monarques, Catalina-Amàlia. Els Prínceps d'Astúries, Felip i Letizia, a l'arribada a l'Església Nova, on s'escenifiquen els actes més importants de la família reial. La princesa japonesa Masako va fer un viatge oficial onze anys després.

Guillem Alexandre i Màxima d'Orange es van convertir ahir en els nous reis dels Països Baixos, després de l'abdicació de la ja princesa Beatriu i en una emotiva cerimònia en la qual els tres protagonistes van deixar veure la seva proximitat amb mirades i somriures còmplices. "Juro que defensaré i guardaré sempre, amb totes les meves forces, la independència i la integritat del territori del regne", va dir el nou rei d'Holanda davant els Estats Generals (parlament), la resta de les autoritats del país i els dignataris estrangers. El monarca més jove d'Europa va assegurar que "la democràcia es basa en la confiança dels ciutadans en l'Estat i viceversa. La monarquia no és estàtica, és també un símbol de continuïtat".

L'última etapa del camí de Guillem Alexandre, de 46 anys, cap al tron va començar el 28 de gener quan la llavors reina Beatriu, a punt de fer 75 anys i amb 33 de regnat, va anunciar la seva abdicació. Després de la firma de l'acta d'abdicació per la ja princesa Beatriu, la comitiva real i els seus 2.400 convidats es van traslladar a l'Església Nova, un temple neogòtic de més de 600 anys i on s'escenifiquen els actes més importants de la vida de la família reial holandesa.

Milers d'holandesos van celebrar el jurament dels seus nous reis als carrers de la capital amb cançons i visques al nou cap de l'estat i la seva dona. "Em toca ser rei en un període en què moltes persones estan en una situació vulnerable, a la seva feina i els seus ingressos", va dir el nou monarca.