La infanta Cristina ha vist incrementats els seus ingressos en els darrers nou anys en més d'un 46 per cent, segons consta en les declaracions de la renda aportades al sumari del cas Nóos. Concretament, els seus ingressos van passar de 222.000 euros el 2002 a 319.000 euros el 2010, mentre que entre 2006 i 2010 la duquessa de Palma va guanyar cada any uns deu mil euros més en relació a l'exercici anterior. Els ingressos principals de la filla del Rei es corresponen amb el salari que li paga La Caixa i les retribucions privades abonades per la Casa Reial per les seves funcions representaatives dins de la Família Reial.

El jutge Castro ha decidit ampliar i aprofundir la investigació sobre la participació de la infanta Cristina a la societat Aizoon, que compartia amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, per aclarir si va poder cometre delictes fiscals o de blanqueig de capitals. Castro va dictar un acte en el qual ordena a l'Agència Tributària noves diligències sobre l'activitat d'Aizoon, l'ús dels seus fons, els seus ingressos i les seves liquidacions fiscals, i va reclamar també un informe sobre els comptes corrents en els quals la infanta sigui titular o apoderada i el seu patrimoni moble, immoble i financer.

El magistrat basa la seva petició en l'acte de l'Audiència de Palma que el 7 de maig va deixar sense efecte la imputació de la filla del Rei però va expressar "recels -diu Castro-" sobre l'informe de l'Agència Tributària de Catalunya que descartava que pogués haver comès delictes contra la Hisenda Pública com a sòcia de Aizoon.

Per això, va ordenar que s'aclareixin les objeccions de l'Audiència i que es practiquin "totes les diligències d'investigació" que siguin necessàries per "descartar de pla" que la infanta Cristina hagi estat partícep del delicte fiscal que l'Agència Tributària sí atribueix a Iñaki Urdangarin per les seves declaracions de la renda de 2007 i 2008.

Declaracions incorporades

L'instructor, que també requereix que es quantifiqui "la quota suposadament defraudada" pel marit de la Infanta, ha decidit que les declaracions de l'IRPF de la filla del Rei que va aportar Hisenda siguin incorporades a la causa.

Castro aclareix que la prescripció del frau que se li podria atribuir a la Infanta es va interrompre el passat dia 7, una vegada que l'Audiència Provincial "va deixar clares les seves sospites sobre la possibilitat" que Cristina de Borbó "podria haver comès delicte fiscal i/o de blanqueig de capitals".

El jutge defineix el pronunciament de l'Audiència com una invitació a "assumir" la investigació del suposat delicte fiscal i afegeix que aquest oferiment "és sense reserves acceptat a través" de la resolució dictada ahir. L'instructor inclou en la seva resolució la petició a l'Agència Tributària perquè adscrigui al seu jutjat com a assessor "en matèria tributària i de blanqueig de capitals" un determinat funcionari de Vigilància Duanera al qual elogia per la seva "eficaç tasca" en la investigació.

Fòrums sota sospita

L'acte, en el seu últim punt, sol·licita al president de les Corts Valencianes, Juan Cotino, que certifiqui si l'expresident de la Comunitat, Francisco Camps, i l'alcaldessa de la seva capital, Rita Barberá, tenen acta de diputats autonòmics. Camps i Barberá han estat assenyalats per alguns encausats com els responsables de les negociacions que van conduir a la celebració a València de tres fòrums esportius que va organitzar l'Institut Nóos i que la Fiscalia considera que van ser una font de malversació de fons públics.

Paral·lelament, Castro requereix a la representació legal de Diego Torres, l'exsoci a Nóos d'Urdangarin, que "s'abstingui de presentar qualsevol document que impliqui una intromissió a l'esfera de la intimitat aliena", en referència als correus electrònics que ve aportant. No obstant això, descarta establir una data límit perquè presentin tots els correus que vulgui incorporar a la causa, com li suggeria l'Audiència.

Per part seva, el sindicat Manos Limpias demanarà al jutge Castro que ordeni la pràctica d'una prova pericial tributària "independent de l'oficial" en relació amb les declaracions de la renda de la infanta Cristina. Reclamarà a més al jutge que obri una peça separada sobre els convenis celebrats a València.