La Secció Quarta de l'Audiència Nacional ha ordenat al jutge que investiga el cas Gürtel, Pablo Ruz, que ampliï la comissió rogatòria i demani a les autoritats de Suïssa el bloqueig dels comptes que l'extresorer del PP Luís Bárcenas té en aquest país. Ruz, que havia desestimat aquesta petició d'una de les parts, es veu forçat a actuar en aquesta direcció després que el PSOE de València recorregués la seva decisió. El jutge ampliarà la petició i a més demanarà informació sobre un compte a nom de "Luis F".

El jutge va denegar la petició del PSOE el dia 3 d'abril del 2013 però els socialistes valencians, que actuen com a acusació particular, van recórrer aquesta decisió davant la Secció Quarta de l'Audiència Nacional. L'acusació volia que s'ampliés la comissió rogatòria per rebre de l'entitat bancària Dresdner Bank els poders de representació, la titularitat i les ordres que Bárcenas hagi pogut fer sobre un compte que apareix amb la titularitat "Luis F".

A més, demanaven que les autoritats suïsses bloquegin tots els comptes vinculats amb l'extresorer del PP tan si estan al seu nom com al d'alguna de les societats vinculades a ell, com Tesedul S.A., Fundación Sinequanon o qualsevol altra, i tan si es troben a l Dresdner Bank o a Lombart Odier Darier Hensch & Cie.

El jutge entenia que no havia d'ampliar la comissió perquè ja havia sol·licitat informació sobre el compte a nom de "Luis L" anteriorment i calia esperar la resposta de les autoritats suïsses, mentre que pel que fa al bloqueig de tots els comptes de Bárcenas, afirmava que les autoritats de Suïssa ja havien contestat que tots els comptes han estat bloquejats.

La Secció Quarta de l'Audiència Nacional entén que el jutge no ha donat una resposta adient a les peticions de l'acusació particular. A més, apunta que l'ampliació de la comissió rogatòria "és pertinent" per diverses raons. La primera és que els "sembla coherent" en la fase de la investigació actual esgotar el que demanin les parts sempre que s'ajusti als paaràmetres legals i respon als criteris de lògica.

A més, els magistrats creuen que la petició s'ajusta a la finalitat de la investigació, que "és provar de saber quin és el poder o la raó per la què Bárcenas feia ús d'aquests comptes". També apunten que no els sembla raonable "estar a l'espera de la resposta de Suïssa" quan cal "no demorar la causa legal".

Pel que fa al bloqueig dels comptes, la Sala recorda a Ruz que les autoritats suïsses han bloquejat únicament els comptes amb titularitat de Bárcenas i d'Ivan Yáñez al Dresdner Bank, però "no a cap altra entitat sol·licitada ni respecte a altres títols vinculats a ell". Per tant, consideren que la petició de l'acusació particular és justa i ha de ser recolzada pel jutge tan aviat com sigui possible "tenint en compte la fase en què es troben les actuacions".