El Consell de Ministres va designar ahir com a nous membres del TC els magistrats conservadors Pedro González-Trevijano, actualment rector de la Universitat Rey Juan Carlos, i Enrique López López, exportaveu del CGPJ i el magistrat de la Sala Penal de l'Audiència Nacional. Substitueixen el progressista Manuel Aragón i el conservador Pablo Pérez Tremps, que han esgotat el seu mandat. L'elecció implica un canvi en l'equilibri al sí del TC, que passarà d'una majoria de set progressistes (inclòs el seu actual president) contra cinc conservadors, a una de set conservadors contra cinc progressistes. El nou tribunal haurà de resoldre qüestions com el recurs contra la declaració de sobirania.

Els dos nomenaments es van fer públics poques hores després que el CGPJ anunciés els noms dels dos membres que li tocava designar en aquesta renovació. Es tracta del progressista Juan Antonio Xiol Ríos (Barcelona, 1946), fins ara president de la Sala Civil del Tribunal Suprem, i al conservador Santiago Martínez-Vares, que és magistrat emèrit de la Sala del Contenciós-Administratiu del Suprem. Substitueixen el fins ara president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, de tarannà progressista, i el vicepresident Ramón Rodríguez-Arribas, conservador, que també havien esgotat el seu mandat.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va posar de manifest el "prestigi professional" de González-Trevijano al camp del dret públic, "on ha destacat la seva tasca investigadora i docent" i va destacar la seva autoria "d'extenses publicacions i revistes de dret públic". D'Enrique López López, Sáenz de Santamaría va afirmar que era "un jurista de reconegut prestigi i àmplia trajectòria" que "té el títol de jutge i de magistrat especialista als ordres civil i penal", a més "d'una experiència important en l'àmbit del govern del poder judicial". Sáenz de Santamaría va afirmar que la filosofia que havia orientat el govern en els seus nomenaments era la de buscar "una composició que abarqués les diferents disciplines importants al Tribunal".

El nou tribunal tindrà sobre la taula recursos com els del govern espanyol contra la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya, l'euro per recepta, l'impost als dipòsits bancaris de Catalunya i les retallades en sanitat i educació, però també el recurs del PP contra la Llei del matrimoni homosexual que es va aprovar sota el mandat de Zapatero, i els recursos de l'oposició i dels sindicats contra la reforma laboral, l'amnistia fiscal, les taxes judicials, la suspensió de la paga extra als funcionaris, i la Lomce.