Les autoritats xineses han imposat una vigilància policial durant les 24 hores del dia a Xinjiang, on des de la matinada de dimecres 35 persones hi han mort, segons apunten les fonts oficials, en els violents disturbis entre la policia i diversos grups de ciutadans armats.

Les organitzacions de defensa dels drets humans, per la seva banda, van situar a 46 la xifra de morts en els tres atacs perpetrats des de dimecres a la regió.

El principal atac es va produir a la ciutat de Lukqun, on uns grups armats van assaltar comissaries, seus governamentals i un edifici en obres amb armes blanques, fet que va causar la mort de 24 civils i policies. Posteriorment, la policia xinesa va obrir foc i va matar a 11 dels presumptes atacants.

A Hotan, una de les principals ciutats de Xinjiang, més de cent persones a bord de motocicletes i amb ganivets van atacar la comissària de Karakax, mentre que una altra torba armada va assaltar la localitat de Hanairike, des d'on es van registrar més baralles.

Arran d'aquests incidents -sobre aquests dos últims no hi va haver informació oficial- alguns funcionaris xinesos d'alt rang es van desplaçar a Xinjiang per ?dissenyar un pla destinat a reforçar la seguretat a la regió.

Aquesta mesura es va adoptar després que el president xinès, Xi Jinping, es reunís amb els membres del Comitè Permanent del Politburó del Comitè Central del Partit Comunista de la Xina (PCX) per restablir l'estabilitat social i protegir els interessos dels habitants de Xinjiang.

Entre els funcionaris que es van traslladar a la regió hi havia Yu Zhengsheng, un dels set membres del Comitè Permanent del Politburó del Comitè Central del PCX, que governa la Xina.

Des d'Urumqi, capital de Xinjiang, Yu Zhengsheng va dir ahir, després de reunir-se amb les autoritats locals, que la Xina aplacarà "amb duresa" i d'acord amb la llei els atacs per mantenir l'estabilitat social de la regió.

El secretari de la Comissió per a Assumptes Polítics i Legals del Comitè Central del PPCh, Meng Jianzhu, va considerar que els recents successos "han revelat la naturalesa dels terroristes, que són enemics comuns dels grups ètnics", i va donar detalls sobre les mesures a prendre en contra.

Segons Meng, les autoritats imposaran "severs càstigs" als que participin en aquests "crims violents" i la policia armada s'encarregarà de vigilar la regió, durant 24 hores i sense importar les condicions climàtiques.

A més, la policia cooperarà amb els òrgans locals de seguretat pública i adoptarà mesures preventives davant els possibles futurs atacs.

Captura del darrer fugitiu

La policia de la regió autònoma xinesa de Xinjiang va anunciar ahir la captura de l'únic fugitiu de la banda que va cometre el passat dimecres els violents atacs a la ciutat de Lukqun.

El detingut, Yiblayan Eli, és un dels integrants del grup de 17 criminals que va perpetrar actes terroristes a Lukqun, integrat per extremistes religiosos i liderat per Ahmatniyaz Sidiq, segons un comunicat policial, citat per Xinhua.

Pel que sembla, la banda va recaptar fons, va adquirir armes blanques, gasolina, i va inspeccionar Lukqun i els voltants per preparar l'atac a perpetrar a mitjan juny.

En els aldarulls de la matinada del passat dimecres, 15 del esvalotadors van ser identificats, onze van morir al lloc del crim i la policia local en va capturar a uns altres quatre que estaven ferits, mentre Yiblayan Eli va aconseguir escapar, fins ahir.