El president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, va dir ahir, davant l'ingrés a presó de l'extresorer Luis Bárcenas, que el seu partit respectava les decisions dels tribunals i que oferirà "col·laboració màxima amb la justícia". Rajoy va fer aquesta reflexió durant la seva intervenció davant el Comitè Executiu Nacional del PP, el primer que se celebrava després de l'ingrés de Bárcenas a la presó de Soto del Real, segons va explicar en roda de premsa la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal.

Aquesta al·lusió que va fer el president del Govern havia estat sense esmentar en cap moment l'extresorer del partit, a la presó des de dijous passat, i només va introduir l'assumpte referint-se a les "informacions dels últims dies", segons fonts del PP.

Les mateixes fonts van subratllar que Rajoy havia recordat no només el respecte a les decisions judicials sinó també el costum de la formació de no opinar sobre això. El cap del Govern va insistir, segons Cospedal, que l'actitud del PP seria de "plena col·laboració" amb la justícia com havia fet fins ara i que seguiria treballant per garantir la recuperació econòmica d'Espanya i afavorir la creació d'ocupació. El PP, va dir Rajoy, respectava "com ha fet sempre" les decisions dels tribunals i mantenia aquesta actitud de col·laboració "lliurant cada documentació" que els havien requerit. "Cap partit a Espanya ha realitzat l'operació de transparència i de lliurament de documentació i tot el que se li ha demanat com ha fet el PP", va precisar Cospedal.

I va afegir: "L'exercici de transparència i d'exemplaritat en la transparència que ha fet el PP és únic en la democràcia espanyola. I és apreciat pels ciutadans". Va lamentar, però, que "moltes vegades" aquesta documentació hagiués estat utilitzada "per al que no s'havia i hagi estat filtrada" posant fins i tot en perill el dret a la intimitat. La dirigent del PP va assenyalar que des del moment en què el seu partit havia lliurat tota la documentació i comptabilitat requerida tenien "total tranquil·litat" per haver col·laborat amb la justícia. Rajoy, va explicar Cospedal, s'havia manifestat "satisfet" per aquesta col·laboració amb la justícia "i ha deixat ben clar que cal seguir treballant per treure Espanya de la crisi".

El procediment

Després d'insistir diverses vegades que hi havia un procediment judicial en marxa, Cospedal va dir que no tenia por "absolutament de res", després de ser preguntada si tenia por que Bárcenas parlés des de la presó en contra del seu partit. La secretària general del PP no va voler fer servir l'expressió "causa general" que sí que va utilitzar en el seu moment el vicesecretari del partit, Carlos Floriano, però si va defensar el seu company a l'afirmar que aquest no va criticar l'actuació del jutge Pablo Ruz. "El que va dir és que un procediment judicial ha d'intentar com és lògic ser el més ràpid possible perquè afecta molt", va dir Cospedal, per a qui Floriano es referia principalment als "judicis paral·lels". Preguntada sobre la decisió de Ruz d'empresonar Bárcenas a proposta del fiscal, va assenyalar que Espanya és un "Estat de dret".