L'avió del president de Bolívia Evo Morales es dirigia al tancament d'aquesta edició a La Paz després de l'escala tècnica que havia fet finalment a Espanya, després d'una nit de tensions diplomàtiques amb diversos països que no permetien el seu aterratge al creure que podia portar a bord l'exanalista de la CIA Edward Snowden, que els EUA reclama per espionatge. Espanya va deixar clar que mai havia prohibit que l'avió presidencial de Morales sobrevolés el seu espai aeri i que havia autoritzat que realitzés una escala tècnica a Gran Canària, que finalment es va produir.

Bolívia va qualificar de "greuge", "atropellament" i "humiliació" el tracte donat a Morales per alguns estats europeus i va anunciar que estudia recórrer a organismes internacionals, entre els quals podria incloure a la Cort Internacional de l'Haia, per violació de els convenis internacionals. L'avió de Morales va abandonar ahir al matí l'aeroport de Viena, on havia estat retingut tretze hores davant el rumor que anava a bord Snowden, reclamat per espionatge als Estats Units. El mandatari bolivià, que tornava de Moscou després de participar en una reunió de països productors de gas, va romandre a l'aeroport austríac a causa del tancament de diversos espais aeris europeus per aquesta sospita. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va explicar que el Govern havia autoritzat tant el sobrevol com l'escala tècnica a Gran Canària, però que per causes alienes a Espanya l'avió de Morales havia aterrat a Viena.

"Si hi ha hagut dificultats posteriors ha estat com a conseqüència d'autoritzacions per sobrevolar espais aeris que no són l'espanyol", va subratllar García-Margallo, que va afegir que Espanya en tot moment havia intentat "aplanar el camí" perquè l'avió pogués fer una escala a Gran Canària. Fonts d'Exteriors van explicar que les autoritats bolivianes havien tornar a cursar a Espanya aquesta sol·licitud "a altes hores de la matinada" i que el Govern ho havia autoritzat. L'ambaixadora de Bolívia a Espanya, María del Carmen Almendras, va ratificar aquestes paraules d'Exteriors a l'afirmar que, després que les autoritats portugueses deneguessin el permís a l'avió per aterrar als aeroports de Lisboa i Porto, Espanya va oferir l'alternativa de dirigir-se a Canàries.

Les reaccions

La diplomàtica va explicar que quan l'avió es dirigia a l'arxipèlag canari per proveir va ser França la que va denegar que sobrevolés el seu espai aeri, el que va obligar l'aparell a demanar permís per aterrar a Viena. Des de Berlín, el president del Govern, Mariano Rajoy, va considerar lògic que Espanya permetés aterrar al seu territori l'avió del president bolivià perquè no viatjava amb Snowden i per això va qualificar d'"artificial" aquest debat. Finalment l'avió d'Evo Morales va fer escala a Gran Canària, que va abandonar rumb a La Paz.

Per la seva banda, el mandatari bolivià va denunciar que no havia rebut cap explicació de per quins motius no es va permetre que l'avió, en vol des de Moscou, passés per aquests països. Morales, que va haver de passar la nit en una sala de la terminal VIP de l'aeroport, va assegurar des del primer moment que Snowden no es trobava a la nau presidencial.

El president, que va negar haver-lo vist a Moscou i fins i tot va tenir problemes a pronunciar el seu nom, va denunciar que el que havia passat havia estat un pretext per intimidar i fer callar la seva veu i les seves polítiques "antiimperialistes". "Com podríem cometre aquest error?", va respondre davant la premsa que li va preguntar sobre si Snowden estava en l'aparell oficial. Fins i tot el ministre d'Exteriors d'Àustria, Michael Spindelegger, va assegurar que personal austríac havia rebut permís per accedir a l'avió i havia descartat que ningú que no tingués nacionalitat boliviana es trobés a bord.

"S'ha tractat d'un rumor tan persistent que ha causat problemes mundials", es va lamentar Spindelegger. Qui no va rebre permís per accedir a l'aparell va ser l'ambaixador d'Espanya a Àustria, Alberto Carnero, que es va desplaçar a l'aeroport de Viena de matinada per parlar personalment amb Morales. El president sud-americà va relatar que el diplomàtic li va arribar a demanar pujar a l'avió amb ell per "prendre un cafè". "Em va demanar prendre un cafè dins de l'avió per veure l'avió. I, en el fons, voler controlar-lo", va denunciar.