Els simpatitzants del deposat president egipci, Mohammad Mursi, van sortir ahir als carrers del Caire per protestar contra el cop militar que el va enderrocar el passat dia 3, en una jornada que va començar pacíficament i va concloure amb durs enfrontaments. L'Exèrcit egipci va desplegar els seus tancs prop de la plaça Tahrir del Caire per intentar controlar els xocs entre partidaris i detractors del deposat president Mohammad Mursi, que van causar a tot el país almenys disset morts.

Després de dos dies d'ambient triomfalista pel cop d'Estat que va deposar a Mursi i que van protagonitzar els grups que fins ara es trobaven en l'oposició, els simpatitzants de l'enderrocat president van sortir en massa als carrers del Caire. I han promès quedar-se a les places de la ciutat fins que se li restitueixi en el càrrec.

Desenes de milers de persones, en la seva gran majoria homes (molts d'ells amb les espesses barbes pròpies dels islamistes), es van congregar després del res del migdia a la plaça Rabea al Adauiya, a l'est de la ciutat.

A l'ambient pacífic regnant durant el dia el van seguir enfrontaments entrada la nit al costat de la plaça Tahrir, així com en el Delta del Nil i l'urbs costanera d'Alexandria, que van causar víctimes.

Els islamistes van intentar penetrar a la plaça Tahrir i els detractors de Mursi els hi van impedir, desviant-los cap al pròxim pont Sis d'Octubre, on uns i altres es van enfrontar a trets de balins i es van llançar bengales i pedres.

Segons l'agència estatal de notícies Mena, que no dóna una xifra de ferits, els islamistes van cremar un vehicle al mig del pont.

Les Forces Armades van advertir en un comunicat contra qualsevol "provocació o atac" a manifestants pacífics i van subratllar que qui incompleixi aquesta norma serà tractat amb "tota fermesa".

A diferència de l'ambient festiu que ha imperat aquests dies a la plaça Tahrir, epicentre dels partidaris del cop, Rabea al Adauiya traspuava ahir indignació.

"L'Exèrcit té les armes, però no el cor dels egipcis. Quan laics i liberals prenen el poder el converteixen en una dictadura", s'indignava Diad Siasi, actor de 45 anys.

Al seu costat, amb un Alcorà a la mà, túnica blanca i una espessa barba, Jaled Hàixim confiava que Mursi tornarà al poder tard o d'hora gràcies a "protestes pacífiques" i "molta paciència".

"Les nostres armes són dos: la nostra presència aquí i la benedicció de Déu", sentenciava en el cor de la plaça, dominada per una mesquita davant la qual lluïen fotos de Mursi i banderes egípcies, així com un escenari en el qual va aparèixer per sorpresa el líder dels Germans Musulmans, Mohammad Badía, al que es donava per arrestat.

Mentrestant, dos dirigents de la formació detinguts per la Fiscalia General, el president del braç polític, Saed al Katatni (que havia estat acusat d'instigar a l'assassinat de manifestants) i el viceguia espiritual, Rachad Bayumi, eren posats en llibertat a falta de proves.

L'anunci de la presència de Badía va generar un clamor entre els presents, amb crits de "Sisi (cap de l'Exèrcit) marxa, Mursi és el meu president", "Al·là és el més gran" i braços al cel en gest d'agraïment.

Badía va dir que les manifestacions continuaran fins que l'Exèrcit restitueixi en el càrrec al vencedor el 2012 de les primeres eleccions presidencials, després de la caiguda de Hosni Mubarak un any abans.

"Seguirem a totes les places fins a treure a collibè al nostre president", va clamar el guia espiritual dels Germans Musulmans, que va apuntar que el seu grup sol reconeixerà la legitimitat de Mursi i de les institucions elegides democràticament.

"Sacrificarem les nostres ànimes per Mursi [...]. Amb els nostres pits despullats, som més forts que les bales", va destacar Badía davant el grup de manifestants, que anava creixent amb el pas de les hores.

Esperonada per la sorprenent reaparició, la multitud va respondre enfervorida poc després a l'aparent provocació de l'Exèrcit, que va enviar un helicòpter a sobrevolar la plaça a escassa altura i una formació d'avions, que van dibuixar la bandera egípcia amb les seves esteles de fum.

En la guerra paral·lela per les paraules i els símbols que mantenen partidaris i detractors del cop, els manifestants cridaven amb tota la seva força a l'helicòpter "Irhal" (Marxa), precisament el lema estrella de les multitudinàries protestes contra Mursi, i mostraven cartolines, verdes (color de l'Islam) en comptes de vermelles.

Com a Tahrir, també hi havia banderes nacionals i joves que la dibuixaven en braços i cara, amb un afegit: la paraula "islàmic".

Les dones, un bon nombre d'elles amb "niqab" (vel que només deixa sense cobrir els ulls), estaven separades dels homes, alguns dels quals llegien l'Alcorà, murmuraven concentrades les fonts de l'islam o regalaven dàtils i "kushari", el menjar nacional.

Pels voltants de la plaça, en la que no havia un sol soldat o policia d'uniforme, grups de joves barbuts, armats amb bats, tubs, pals i antenes, controlaven els accessos en una triple fila: una per demanar la documentació, una altra per escorcollar i una tercera per registrar les bosses.

Al centre del Caire, a Tahrir, encara segueixen concentrats centenars d'egipcis en suport al nou president interí, Adli Mansur, que en la seva primera declaració constitucional va dissoldre ahir la Cambra Alta, dominada pels islamistes.

En aquest context, el grup salafista Jamaa Islamia, aliat del deposat president, va reclamar ahir un referèndum per acabar amb la discòrdia en el qual els egipcis decideixin entre el pla imposat per l'Exèrcit o el retorn de Mursi al poder.

A la crisi política es va sumar ahir un front militar, amb la decisió de l'Exèrcit de decretar l'estat d'emergència al sud del Sinaí i a la província de Suez, després que grups armats ataquessin llocs de control al nord de la península, va informar la televisió estatal.