El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va dir ahir que Espanya "no ha de demanar cap disculpa a Bolívia" després de la crisi diplomàtica amb diversos països europeus que no permetien l'aterratge de l'avió del president, Evo Morales, en creure que podia portar a bord Edward Snowden. García-Margallo va fer aquestes declaracions en una entrevista a TVE, en què a més va assegurar: "Ens van dir que hi anava", en referència a l'exanalista de la CIA, reclamat per espionatge als Estats Units. Els presidents de sis països membres de la Unasur van exigir a Espanya, França, Itàlia i Portugal que demanin "disculpes públiques" per denegar el trànsit aeri a l'avió oficial d'Evo Morales dimarts passat.

A causa del tancament de diversos espais aeris europeus, l'avió del mandatari bolivià va estar retingut tretze hores a l'aeroport de Viena davant el rumor que Snowden anava a bord. El cap de la diplomàcia espanyola va assegurar que l'actuació dels països europeus pel que fa al vol de Morales responia al fet que havien rebut informació -l'origen de la qual no va precisar- que l'exanalista de la CIA anava a l'avió. La reacció dels països europeus que van prendre mesures "encertades o desencertades" va ser en funció de la informació que els van subministrar, va reiterar García-Margallo.

Va explicar que es va actuar en funció a les dades que hi havia i aquestes "eren clares", en referència a aquesta sospita que Snowden anava a bord de l'avió.

El ministre va apuntar que, en aquest moment, no podia verificar si era veritat o no i que, en cas que Snowden hagués estat a l'avió, "ens haguéssim trobat amb un conflicte important" perquè "no podíem accedir a detenir-lo o enviar-lo" als EUA. "Forma part del secret del sumari", va respondre al ser preguntat si va rebre o va fer alguna trucada als EUA. García-Margallo va insistir que Espanya mai havia negat ni havia bloquejat l'escala de l'avió presidencial a Gran Canària -que finalment es va produir a la tarda- ni va tancar el seu espai aeri. Al contrari, va assenyalar que el Govern espanyol "sempre" va donar totes les autoritzacions per a aquesta escala tècnica a Canàries.