Baltasar Garzón Real (Torres, Jaén, 1955) va recollir fa uns dies a Oviedo el premi "Trece Rosas" per la seva lluita per la memòria històrica. Acompanyat per la seva dona, la seva filla i el seu nét, es va deixar estimar. Va rebre aplaudiments i va signar autògrafs.

No sol acudir a recollir premis. Què ha canviat aquesta vegada?

La simbologia del guardó: l'assassinat d'aquestes tretze dones, les "tretze roses", quan ja no tenia sentit. Vaig acceptar-lo pel seu significat i perquè han pensat en mi pel que vaig fer per la memòria històrica.

Quin sentiment se li manifesta amb més intensitat quan torna a Espanya?

El sentiment del retrobament. Viure fora d'Espanya és dur, perquè estàs lluny dels teus. D'alguna forma m'hi han obligat. També amb molt dolor de veure on ens estan portant els actuals governants. I no ho dic tant perquè la meva ideologia no sigui semblant a la seva, sinó perquè és un fet objectiu. Exercir el poder d'esquena als ciutadans és el pitjor que es pot fer.

Se sent un exiliat?

En algun moment m'he sentit com a tal, però no puc ofendre la memòria dels que van patir l'exili com a conseqüència de la guerra, la incomprensió o la necessitat. Al cap i a la fi, jo estic treballant. I als països on treballo la meva tasca es reconeix. Només que la meva sortida a l'exterior no va ser voluntària, sinó com a conseqüència d'una suspensió immotivada pels fets del franquisme. Aquesta suspensió no tenia sentit perquè jo ja me n'havia anat. Era només per humiliar-me i veure'm sortir per les escales de l'Audiència Nacional amb la suspensió a l'esquena, i després va haver-hi una absolució.

Com ha rebut la notícia de l'ingrés de Luis Bárcenas a la presó?

Fa certa tristesa veure que quatre anys després es ratifiquen les investigacions que jo vaig iniciar. En el meu primer acte ja vaig dir el que hi havia sobre Bárcenas, amb un cúmul d'indicis importants en contra seva. Allò va suposar atacs del PP i la persecució des d'alguns mitjans. Ara tothom es posa les mans al cap perquè apareixen 48 milions d'euros. No m'alegro que ningú entri a la presó, però crec que era una necessitat terapèutica per a la societat espanyola, i més quan es fa ostentació cínica. És com riure's dels ciutadans.

Cap on han de dirigir-se les investigacions?

Cal determinar qui va pagar, qui va rebre i per què. Si Bárcenas mitjançava en una qualificació, algú donava l'autorització, altres pagaven els diners i altres se'n beneficiaven. No té cap particularitat aquest cas respecte d'altres.

Creu que al PP hi ha preocupació per si Bárcenas parla des de la presó?

No sé si té por o no, i en tot cas, mo m'importa. El que em preocupa és que el PP no hagi donat la cara i que sistemàticament hagi dificultat l'acció de la justícia dient que respectaven l'acció judicial. No l'han respectat. Només la força dels esdeveniments està fent que l'hagin de respectar. El 2009 tot el PP va sortir en suport de Bárcenas i en contra del jutge d'una forma miserable. Pel camí s'ha quedat el jutge perquè el Tribunal Suprem va decidir que havia trencat la llei en ordenar unes comunicacions. Tornaria a utilitzar aquest sistema amb les garanties que vaig posar en aquell moment. És difícil d'explicar com és que a mi se'm persegueix i al jutge que em substitueix i les utilitza no li passa res.

Quan instruïa el cas Gürtel va rebre de valent per part de l'exsecretari del PP Álvarez-Cascos.

Millor ni opinar sobre aquest ?senyor. No ho mereix. Se'n podria parlar molt des de fa molt temps, però no seré jo qui ho faci. Em ?limito als fets, ell criticava la ?instrucció: està aquí ratificada per l'Audiència. Hi ha desenes d'imputats, quantitats de diners intervingudes, ús de paradisos fiscals, delictes fiscals, corrupció, delictes urbanístics, blanqueig de diners...

Jugava algun paper en la trama?

No ho sé... alguna referència hi havia. Qui està en millor disposició per dir-ho és el propi Álvarez-Cascos.

Què passa últimament amb els jutges? Pacheco en el cas Blesa, el jutge Castro en la imputació de la Infanta...

Sempre he defensat la transparència, cap a dins i cap a fora. El que passa és que un determinat sector dels mitjans de comunicació defensa els jutges que amb les seves resolucions s'acomoden al que ells defensen.

Li molesta l'etiqueta de jutge estrella?

Més que molestar-me, m'avorreix. Si per estrella s'entén els cops que reps i com acabes..., seria un jutge estrellat.

Va quedar escarmentat de la política?

No em penedeixo d'haver entrat en política, encara que potser em vaig equivocar. Però ningú ha pagat un preu tan alt com jo per onze mesos que vaig estar al parlament.

Investigaria els ERO d'Andalusia?

Jo vaig investigar els GAL. Per a mi la categorització política no és rellevant com a jutge, sinó com a ciutadà.

Per què ha decidit no defensar Lonnie Snowden?

Pertany a una decisió personal del despatx que dirigeixo. És una persona que està en parador desconegut i entenc que la defensa de Julian Assange absorbeix tot el temps de què disposo. Però ????se?gueixo defensant els mateixos principis pels quals em vaig fer ?càrrec de la defensa d'Assange, la llibertat d'informació i la llibertat d'expressió.

Acceptaria un indult?

Quan ho sol·liciten ho agraeixo, però no l'he demanat perquè no em sento culpable. I segueixo ?lluitant per això als tribunals, si guanyo, bé, i si no, seguiré ?treballant. No sóc una persona que es queda llepant-se les ferides.