El servei secret nord-americà NSA va espiar de manera indiscriminada ciutadans brasilers infiltrant-se en el seu sistema de comunicacions, segons publicava ahir el diari brasiler O Globo i el britànic The Guardian. Aquestes noves dades sobre l'espionatge de l'NSA també han estat recopilades per l'antic tècnic de la CIA Edward Joseph Snowden, reclamat pels Estats Units acusat d'espionatge.

Segons els documents que aporta O Globo, durant l'última dècada la NSA va tenir com a objectiu persones residents o de pas al Brasil i empreses instal·lades en aquest país americà i va interceptar milions d'e-mails i trucades telefòniques, que van ser recopilats i emmagatzemats durant anys pels serveis secrets.

Així, l'Agència de Seguretat Nacional es va infiltrar "durant anys" de manera "sistemàtica" a la xarxa de telecomunicacions brasilera, fent d'aquest país el que més ha estat espiat de tota l'Amèrica Llatina.

A l'article, els dos diaris expliquen com la vigilància es feia a través d'una associació amb socis corporatius "capaços de facilitar l'accés a les comunicacions internacionals". Després de la seva aliança amb una gran empresa de telecomunicacions nord-americana (el nom no queda clar en els documents de Snowden), aquesta s'aliava al seu torn amb un servei de telecomunicacions local.