L'exdirector del Centre Superior d'Informació de la Defensa (Cesid) Emilio Alonso Manglano va morir ahir a Madrid als 87 anys.

Manglano va ser nomenat director general del Cesid tot just tres mesos després de l'intent colpista del 23-F de 1981 i va dimitir del càrrec el 1995 arran de l'escàndol de les escoltes il·legals del centre a personatges de la vida pública.

Aquest militar, que va aconseguir la màxima ocupació de tinent general el 1987, va ser condemnat a sis mesos d'arrest dins del cas de les "escoltes il·legals del Cesid" -condemna que més endavant va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional-, així com a tres anys de presó per les escoltes practicades a la seu d'Herri Batasuna a Vitòria -absolt posteriorment pel Tribunal Suprem-.

Al maig de 1981, tres mesos després de l'intent colpista del 23-F, i sota el Govern presidit per Leopoldo Calvo Sotelo, va ser nomenat director general del Cesid, màxim òrgan d'informació dependent del Ministeri de Defensa.

Durant la seva gestió va dur a terme una tasca de reforma interna encaminada a disminuir personal militar i va cedir al Ministeri de l'Interior el control dels assumptes relacionats amb el terrorisme.

L'exresponsable del Cesid va estar imputat també en altres casos com el cas Oñaederra o l'anomenada operació Mengele. De jove va estar en el Regiment de la Guàrdia de Franco i en el Batalló d'Infanteria del Ministeri de l'Exèrcit. Manglano posseeix, entre d'altres condecoracions, tres creus del Mèrit Militar, l'Encomana d'Isabel la Catòlica i la Creu del Mèrit Militar, concedida el 1978.