El ple del Tribunal Constitucional (TC) va suspendre de manera cautelar el decret andalús contra els desnonaments en admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern, que no explicarà al Congrés la seva decisió de recórrer la norma, tal com havia demanat l'oposició. La decisió paralitza a Andalusia l'aplicació d'aquest decret almenys durant els propers cinc mesos, durant el temps que necessitin per tramitar les seves al·legacions els governs central i autonòmic.

La Llei Orgànica del Tribunal Constitucional imposa que el tribunal de garanties constitucionals hagi de decidir si prolonga aquesta suspensió temporal abans que passi un termini de cinc mesos o, en el seu cas, aixecar-la. Per tant, encara que la suspensió és cautelar i no suposa cap pronunciament sobre el fons de l'assumpte, podria estendre's fins que el Constitucional resolgui sobre la legalitat d'aquest decret.

En la providència notificada ahir, el ple del Constitucional dóna trasllat de la seva decisió a la comunitat d'Andalusia perquè en el termini de quinze dies es personi en el procés i formuli les al·legacions oportunes. Seguint la legislació, ha donat també trasllat de la demanda i dels documents presentats al Congrés, al Senat i al Parlament d'Andalusia.

Des que el decret de la funció pública de l'habitatge va entrar en vigor el 12 d'abril, la Junta d'Andalusia havia iniciat els expedients d'expropiació temporal de deu habitatges als bancs: quatre per a famílies de Màlaga, dos de Granada, dos de Huelva i una de Sevilla i de Cadis, segons la Conselleria de Foment i Habitatge. El Govern que presideix Mariano Rajoy va presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret andalús per considerar que vulnera el dret a la propietat de l'habitatge.

Però ahir el PP va rebutjar, a la Diputació Permanent del Congrés, que el Govern comparegui de manera extraordinària per explicar la seva decisió de recórrer aquest decret, explicacions que havien exigit el PSOE, l'Esquerra Plural i el grup mixt.

Per part seva, el president andalús, Jose Antonio Griñán, va qualificar de "disbarat" el que va anomenar "ofensiva" política contra el decret andalús antidesnonaments. Griñán va afegir que creu que el Govern del PP actua de bona fe, però va considerar "xocant" que "primer digués que recorria, després que no recorreria" o que el decret s'aprovaria al parlament andalús "sense el vot en contra" del PP d'Andalusia.