La Fiscalia Anticorrupció ha avalat la petició d'una de les acusacions populars del cas Bárcenas que se citi com a testimoni la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, perquè aclareixi el procediment de donacions anònimes al partit. En un informe remès al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, el fiscal Antonio Romeral considera necessària la seva declaració o "la del representant legal" perquè "expliqui el procediment de recepció de les donacions anònimes percebudes pel partit". De Cospedal va assegurar que està "tranquil·la" i "desitjant col·laborar amb la justícia", tot afegint que té "plena predisposició a aclarir tot allò que sigui susceptible d'aclarir" i a dir tot el que sap, "a dir la veritat, com és lògic i normal".

Per altra banda, el director d'El Mundo, Pedro J.Ramírez, va declarar davant el jutge Pablo Ruz que l'extresorer del PP Luis Bárcenas li va parlar d'un donant que en les darreres eleccions de 2011 va voler fer una aportació al partit de 300.000 euros i que tenia molt interès que el president, Mariano Rajoy, ho sabés.

En la seva declaració com a testimoni davant Ruz, que es va estendre durant dues hores i mitja, va afegir que Bárcenas, el seu antecessor Álvaro Lapuerta o tots dos, en no ostentar ja llavors aquest càrrec, van remetre aquest donant, el nom del qual no va revelar, al llavors tresorer José Manuel Romay Beccaria, actualment president del Consell d'Estat.

Va explicar a més que l'original dels anomenats papers de Bárcenas que va aportar dilluns a la tarda al jutjat el va tenir a les seves mans aquell mateix dia, encara que no va precisar qui li va lliurar, ja que durant la declaració va apel·lar diverses vegades al secret professional per salvaguardar les seves fonts.

En un altre ordre de coses, Bárcenas va revelar al jutge Ruz que els ingressos que va realitzar en efectiu en els seus comptes suïssos des de l'any 2000 els va efectuar en rebre quantitats que li van lliurar terceres persones presents a Suïssa, com a conseqüència d'operacions comercials. Segons l'àudio de la declaració del passat 27 de juny, hores abans que el jutge l'enviés a la presó, l'extresorer va precisar que aquests diners se'ls van lliurar "diferents persones amb les quals he hagut de tractar". Els ingressos a les entitats suïsses Dresdner Bank i Lombard Odier els efectuava a vegades ell mateix i altres vegades l'acompanyava la persona que tenia el compromís econòmic amb ell arran de les esmentades operacions comercials, va explicar.

L'extresorer del PP va declarar davant del jutge que no va comunicar mai als bancs a Suïssa que era gerent del PP perquè es tractava d'"una activitat de l'àmbit privat", tot afegint que en el moment en què va ser elegit senador, sí ho va comunicar directament al banc, de la mateixa manera que va fer el juny de 2008, quan va ser designat tresorer del partit.

Reunió a la presó

Finalment, Bárcenas es va reunir reunir ahir a la tarda a la presó madrilenya de Soto del Real amb l'advocat Javier Gómez de Liaño, qui a partir d'ara assumirà la seva defensa després de la renúncia dels lletrats que tenia fins ara.