El PP va impedir que el president del Govern, Mariano Rajoy, acudeixi al Congrés a donar explicacions pel cas Bárcenas com exigia l'oposició en bloc. Però a més de l'esperada decisió dels populars, la notícia va ser que el debat sobre el cas de corrupció que està convulsionant el PP es va desenvolupar en un ambient aspre i agre.

La majoria absoluta del PP va imposar la seva llei a la Diputació Permanent -l'òrgan que substitueix el Ple en períodes no ordinaris de sessions- i una darrere una altra les peticions de compareixences de membres del Govern van ser rebutjades.

El tema estrella va ser la reclamació de quatre grups parlamentaris perquè el president del Govern comparegui per parlar del cas Bárcenas després del nou impuls que ha pres l'assumpte amb la publicació i el lliurament al jutge del primer original dels papers de l'extresorer del PP, que confirmarien l'existència de sobresous als dirigents populars, entre ells Rajoy en la seva etapa de ministre.

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va acusar el PP de "mentir sistemàticament" durant els últims cinc anys sobre la trama Gürtel i el cas Bárcenas i va advertir al cap de l'Executiu que el silenci sobre aquest cas consagrarà entre la ciutadania la màxima del refranyer: "Qui calla consent".

"Votin a favor -va demanar als diputats del PP-. Si no ho fan, cometran un error greu per al PP, molt greu per al senyor Rajoy, pèssim per a aquesta Cambra i nefast per a la democràcia espanyola". I és que, segons el parer del secretari general del PSOE, "no és qüestió de guanyar temps", perquè "el temps no arreglarà les coses", sinó que "serà pitjor". Per part seva, el PP va argumentar que els grups de l'oposició estan exercint d'"advocats" d'un "delinqüent" que ha fet "de la mentida la seva manera de vida". El portaveu del Grup Popular al Congrés, Alfonso Alonso, va acusar als grups de ser "ostatges" de la seva estratègia. Des de CiU, el seu portaveu adjunt, Pere Macias va dir que Rajoy no era de fiar per tot aquest assumpte mentre que des d'ERC es va demanar que alguns dirigents del PP denunciïn el cas.