El Comitè Federal del PSOE ha arrancat sense que els socialistes catalans i espanyols hagin estat capaços de tancar encara l'acord sobre el nou protocol de relacions parlamentàries. A les portes de Ferraz el secretari d'Acció Política del PSC, Antoni Balmón, ha apuntat que els dos equips continuen negociant i ha admès les dificultats de la negociació. Tan el secretari general dels socialistes extremenys, Guillermo Fernández Vara, com el delsmadrilenys, Tomás Gómez, han advertit obertament que no comparteixen l'opció de permetre el vot diferenciat al PSC . Fonts del PSOE apunten a la possibilitat de crear una comissió que s'encarregarà de negociar el protocol i tancar l'acord en les pròximes setmanes.

Les negociacions continuen fins l'últim moment i PSC i PSOE esgoten les hores per poder tancar l'acord i "vendre" el seu contingut als barons socialistes presents a aquest Comitè Federal del PSOE. Això malgrat que a última hora de la nit les dues parts donaven per fet que tenien pràcticament tancat un document que havia de donar veu pròpia als socialistes catalans a la cambra baixa amb un vot diferenciat.

Les negociacions entre els dos partits han gravitat precisament sobre aquesta capacitat del PSC de poder votar diferent del PSOE en qüestions singulars que afectin directament a Catalunya, però també sobre l'encaix la direcció al Congrés i la substitució de José Zaragoza com a secretari general adjunt del Grup Socialista.

A les portes de Ferraz, el secretari d'Acció Política del PSC, Antoni Balmón, ha admès que les dues parts encara estaven parlant. "Crec que el PSC ja ha demostrat que pot tenir aquesta opció, i el problema no és trobar si té o no veu pròpia, sinó com ccompartim i participem en aquest projecte, que està una mica complicat".

Les dificultats s'han posat de manifest en les declaracions d'alguns dels barons socialistes com el secretari general del PSOE a extremadura, Guillermo Fernández Vara, que en declaracions als mitjans ha deixat clar que no comparteix en absolut l'opció de donar vot diferenciat al PSC.

"Si s'està demanant que es pugui votar de manera diferenciada és perquè no som el que jo em pensava que érem, una organització política que a Catalunya es diu PSC i a la resta d'Espanya PSOE, i si això no és així caldrà replantejar-se moltes coses", ha sentenciat.

El secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, també s'ha mostrat molt crític amb el sentit de les negociacions. En declaracions als mitjans, Gómez ha apuntat que només coneix del possible acord el que ha llegit als diaris i el que ha vist "no li agrada".

Fonts del PSOE apunten a la possibilitat de no tancar definitivament un acord aquest dissabte i contituir una comissió entre PSC i PSOE que s'encarregarà de negociar el protocol i tancar l'acord en les pròximes setmanes. Cal definir qui formaria part d'aquesta comissió.

El Comitè Federal del PSOE també aprova aquest dissabte la ponència marc de la Conferència Política del mes de novembre i que inclou les propostes dels socialistes en tres àmbits: el pacte territorial en clau federal, la regeneració democràtica i un acord polític i social per a la creació d'ocupació.