PSC i PSOE han posat momentàniament en "standby" la negociació del protocol de relacions durant el Comitè Federal, i tenen sobre la taula la possibilitat de deixar-la en mans d'un comitè de coordinació política que estaria format per representants de la cúpula dels dos partits i del grup parlamentari a la cambra baixa. Els barons del PSOE s'oposen frontalment a la possibilitat que el PSC disposi de veu pròpia al Congrés i el PSC es nega a renunciar als punts bàsics de la seva proposta: poder intervenir als debats que afectin a Catalunya, tenir possibilitat de discutir el sentit de vot -fet que obre la porta a una votació diferenciada- i introduir la paraula "federal" al nom del grup parlamentari.

La qüestió del nou protocol entre el PSC i el PSOE havia de formar part de l'ordre del dia d'aquest Comitè Federal però de bon matí s'han constatat les dificultats en el tram final de la negociació i la resposta de bona part dels barons del PSOE que, com Fernández Vara o Tomás Gómez, han afirmat obertament que no comparteixen la possibilitat que els socialistes catalans disposin de capacitat de votar diferent al Congrés.

Les dues parts donaven pràcticament per tancat l'acord aquesta nit, però la negociació ha continuat al llarg del matí del dissabte -amb el Comitè Federal ja en marxa- centrada sobretot en la possibilitat d'incloure o no aquest punt finalment a les discussions d'aquest òrgan.

Segons fonts del PSC el PSOE acceptava ahir a la nit els tres punts centrals de la seva proposta però la pressió dels barons -i dels mitjans de la dreta espanyola- hauria forçat Rubalcaba a replantejar l'oportunitat de sotmetre la qüestió a aquest Comitè Federal.

De fet, segons aquestes fonts, la no aprovació del protocol aquest dissabte només posa de manifest la "feblesa" del secretari general del PSOE respecte al seu propi partit, i han recordat que el PSC no se sent pressionat per aprovar un protocol quan, de fet, ja ha votat -i seguirà votant quan així ho convingui- diferent del PSOE.

En aquest marc, els socialistes catalans s'han negat a fer marxa enrere en els punts bàsics del protocol que ja consideraven acordats amb el PSOE i que són fruit, apunten, del que es va aprovar al seu propi congrés.

Això és capacitat que els diputats catalans intervinguin en aquells debats a la cambra baixa que afecten temes catalans, i la creació d'un òrgan de coordinació entre els dos partits on es pugui discutir el vot, fet que permetria pactar la discrepància i emetre un vot diferenciat en qüestions puntuals. També el canvi de nom del Grup Socialista per incloure-hi la paraula "federal", com ja apareix als estatuts del PSOE.

Un cop constatades aquestes dificultats els dos equips negociadors tenen sobre la taula la possibilitat de crear un comitè de coordinació política que ha d'abordar de nou la definició del protocol en les pròximes setmanes, de manera que la resolució de la qüestió quedaria postergada.

D'aquesta manera, l'òrgan de negociació del nou instrument de relacions entre el PSOE i el PSC quedaria circumscrit a un àmbit molt més restringit -format per membres de les dues direccions i del Grup Socialista al Congrés- fet que evitaria les interferències dels barons territorials del PSOE.

Fonts del PSC han destacat que la creació del comitè polític suposaria ja implícitament l'acceptació per part del PSOE de la capacitat de maniobra del PSC. A aquest òrgan, apunten aquestes fonts, s'hi discutirà el protocol, però també altres questions que van més enllà de les relacions parlamentàries.

Navarro recorda que l'agenda del PSC és diferent a la del PSOE

En el seu primer discurs dins del Comitè Federal, el primer secretari del PSc no ha fet cap referència directa al protocol, però sí que ha demanat als barons socialistes que es posin al seu lloc i que entenguin que l'agenda del seu partit és diferent de la del PSOE. També els ha demanat un esforç per transmetre a Espanya que el PSC no és un partit independentista i ha advertit de la deriva sobiranista de la societat catalana fa necessari reivindicar una Espanya diversa i plural.