Un jurat popular va declarat per unanimitat José Bretón culpable de la mort dels seus dos fills, Ruth i José, de 6 i 2 anys, el 8 d'octubre del 2011 a Còrdova per venjança cap a la seva exdona Ruth Ortiz, quan li va comunicar la seva intenció de separar-se. El jurat, format per set dones i dos homes, considera provat que el setembre del 2011, quan Ruth Ortiz li va comunicar la seva intenció de separar-se i quedar-se a viure amb els seus fills a Huelva, Bretón "va concebre la idea de donar mort als nens com a venjança" i va decidir que "el lloc més adequat" per a això era la finca familiar de Las Quemadillas aprofitant el cap de setmana que estaria amb ells.

El jurat va considerar provat que va comprar uns tranquil·litzants, que un metge li havia receptat amb anterioritat, amb els quals poder "adormir i fins i tot matar els seus fills amb tota facilitat", i que amb la intenció de fer desaparèixer els cossos va fer amuntegament de llenya a la finca i va adquirir grans quantitats de combustible. També troba provat que, com a "coartada per a la desaparició física dels seus fills", Bretón va decidir "fingir" que els havia perdut en un parc i va fer una "mena d'experiment" amb els seus nebots dos dies abans del succés.

El jurat explica en el seu veredicte que Bretón va recollir els seus fills a Huelva i va marxar amb ells a Còrdova, van estar a casa dels pares i de la seva germana, i va deixar a la finca el combustible comprat. Per donar millor cobertura a la "simulació de l'extraviament" dels seus fills, es considera provat que Bretón va proposar als seus germans acudir a la tarda del succés a la Ciutat dels Nens i li va dir a la seva mare que no menjarien a casa, ja que havien quedat amb uns amics.

En sortir de la casa dels seus pares, es va dirigir a la finca i va subministrar als nens, durant el trajecte o en arribar a la parcel·la, un nombre indeterminat de pastilles tranquil·litzants per "facilitar que s'adormissin i/o la seva mort".

Una vegada van arribar a la finca, Bretón va telefonar novament a la seva dona sense que aconseguís comunicar amb ella, fet pel qual va decidir "seguir amb el seu propòsit criminal".