El Comitè Federal del PSOE d'aquest dissabte no ha servit per aprovar el nou protocol de relacions entre els socialistes catalans i espanyols, però sí per crear un "comitè permanent de coordinació política" que es reunirà amb una periodicitat aproximada de dos mesos per abordar les discrepàncies entre els dos partits en qüestions parlamentàries i polítiques. Estarà format pel primer secretari del PSC, Pere Navarro, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, un membre de cada executiva i un membre de cada grup parlamentari. El PSC ha assegurat que en aquesta solució "no hi ha cessions ni concessions". Navarro ha celebrat l'acord a les portes de Ferraz.

"Hem canviat la negociació del protocol que estava essent llarga i difícil per una solució que amplia el prisma". D'aquesta manera han justificat fonts del PSOE el fet que els socialistes espanyols i catalans no hagin tancat el nou protocol de relacions que havien estat negociant els últims dies -fins ahir a la nit- i hagin optat per un instrument de coordinació.

Els socialistes catalans i espanyols han apuntat que d'aquesta manera resolen "per elevació" les dificultats amb què han topat per a la redacció del nou protocol que havia de servir per donar veu pròpia al PSC al Congrés dels Diputats. L'objectiu del comitè és resoldre les diferències que es puguin plantejar en el futur entre les dues formacions respecte a qüestions que afecten a Catalunya.

La vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, i el secretari d'Acció Política del PSC, Antoni Balmón, han apuntat que el comitè ha de permetre no arribar a la situació que es va donar quan el PSC va votar diferent del PSOE respecte al dret a decidir.

No han volgut aclarir si els diputats del PSC que votin en contra del criteri del PSOE al Congrés seran sancionats de nou, com ho van ser quan van votar a favor del dret a decidir, malgrat que no hi ha canvis respecte al règim disciplinari anterior. El PSC, han dit "no renuncia a la seva autonomia però tampoc que pertany a la família política del PSOE".

El comitè que treballarà "en l'àmbit parlamentari però també més enllà", és a dir, que no només abordarà discrepàncies al Congrés, sinó també diferències polítiques de fons. Tindrà un caràcter "permanent" amb reunions aproximadament cada dos mesos.

Segons el PSOE, la seva tasca fonamental serà "fer un seguiment del protocol d'unitat, enfortir la relació entre els dos partits" i "sempre respectarà l'àmbit df'autonomia de cada organització. Al sí d'aquest comitè "es coordinarà i equilibrarà la seva acció mpolítica" i "vetllarà pel compliment dels acords que assolim al document general d'actuació i articulació parlamentària".

El PSC: "No hi ha cessions ni concessions"

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, s'ha mostrat satisfet a la sortida del Comitè Federal, malgrat que no ha volgut fer declaracions als mitjans. Sí que n'ha parlat el secretari d'Acció Política del PSC, Antoni Balmón, que ha afirmat que d'aquesta manera el PSC i el PSOE pacten enfortir el "front comú" que ja va guanyar pes després de la declaració de Granada.

"No hi ha sessions ni concessions, és un acord entre dues formacions polítiques que compartim un ideari", apunten. El comitè comportarà una feina "molt més estreta i conjunta de comprensió mútua del que estem fent en els nostres espais d'autonomia i de responsabilitat política", asseguren.

Els socialistes catalans afirmen que mai havien parlat de tenir "veu pròpia" quan, en realitat, el que defensa el PSC "són les idees pròpies". Argumenten, a més, que es tracta de "no fer constantment el joc" a les dues "dretes" que governen a Catalunya i a Espanya. "És evident que hi ha discrepàncies, i apostem per resoldre-les amb un front comú", afirmen.

El PSOE apunta que el nou comitè és conseqüència de l'acord de Granada. Des d'aleshores, segons els socialistes espanyols, les discrepàncies són "menors". "Ara l'acord és total en el marc de Granada. Hem assolit un acord per elevació, perquè ja no parlem només de la relació parlamentària, sinó també de la política".

El PSC torna al grup parlamentari

PSC i PSOE també han acordat que el PSC tornarà a formar part de la direcció del Grup Socialista al Congrés dels Diputats, que s'havia quedat sense representant després que José Zaragoza va dimitir com a secretari general del grup arran de la votació diferent.

Els socialsites catalans i espanyols elaboraran un nou protocol

El PSC i el PSOE ajornen d'aquesta manera la creació del nou protocol, però el document que s'ha aprovat estableix que el comitè de coordinació "elaborarà un document general d'actuació i articulació parlamentària" que "resoldrà les discrepàncies que puguin sorgir en aquest àmbit".

Crítiques dels barons

El PSC i el PSOE han adoptat la decisió d'ajornar el debat sobre el nou protocol coincidint amb les dures crítiques per part d'alguns barons del PSOE. De fet, el PSC donava per pràcticament tancada la negociació aquest divendres a la nit.

Les dificultats s'han posat de manifest en les declaracions d'alguns dels barons socialistes com el secretari general del PSOE a extremadura, Guillermo Fernández Vara, que en declaracions als mitjans ha deixat clar que no comparteix en absolut l'opció de donar vot diferenciat al PSC. "Si s'està demanant que es pugui votar de manera diferenciada és perquè no som el que jo em pensava que érem, una organització política que a Catalunya es diu PSC i a la resta d'Espanya PSOE, i si això no és així caldrà replantejar-se moltes coses", ha sentenciat.

El secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, s'ha mostrat contrari a la possibilitat que el PSC pugui tenir vot diferenciat al Congrés dels Diputats. Gómez ha negat haver vist cap proposta sobre el protocol de relacions entre el PSOE i el PSC que hauria de recollir aquest punt i ha afirmat que només coneix el que s'està publicant als mitjans per afegir que "no m'agrada, no estic d'acord".

La secretària general del PSOE de Sevilla, Susana Díaz, també s'ha mostrat contrària al fet que el PSC pugui votar per lliure al Congrés dels Diputats i ha subratllat que "no compartiré que dins una organització o grup parlamentari hi hagi diputats que mostrin una sensibilitat o una altra". Díaz s'ha mostrat partidària de buscar l'enteniment i l'acord "si hi ha elements que ens separen" i ha afegit que "mai la sortida pot ser que cadascú actuï de manera independent i representant coses diferents". Segons ella, "si fem això els ciutadans no ens reconeixeran i quan els ciutadans no ens reconeixen passa el que ha passat recentment, que se separen del Partit Socialista".